Panel: Sundhedsindsats halter bagud

Manglende koordinering, for få faste driftsområder, for dårligt uddannede fagpersoner og ikke mindst for få penge at gøre godt med. Det er nogle af de store problemer ved sundhedsindsatsen her i landet, konkluderer det panel, der har midtvejsevalueret folkesundhedsprogrammet Inuuneritta.
13. oktober 2011 14:21

I går præsenterede et uafhængigt panel sin evaluering af Inuunerittas foreløbige indsats. Programmet begyndte i 2006 og løber frem til 2012. Status er at man halter bagud på mange punkter i forhold til målsætningen.

Vil man se seriøse forbedringer i folkesundheden, skal sundhedsindsatsen skal have fast plads på finansloven, og tiltagene skal ikke som nu kun have karakter af projekter og kampagner. Det konkluderer evalueringspanelet.

 - Budskabet fra vores side er, hvis man virkelig skal have gang i sundhedsudviklingen, så skal man overgå til driftsopgaver frem for at lave store kampagner. Den måde jeg begrunder det med er, at man fx har fået udviklet et godt børnetandplejeprogram. Dvs. at man kommer i kontakt med alle børnene, udtaler formanden for evalueringspanelet, Seniorkonsulent ved Statens Institut for Folkesundhed, Finn Kamper-Jørgensen.

Et andet stort problem er dårlig struktur og dårlig koordinering mellem de enkelte sektorer og aktører:

- Der har været rigtig gode effekter af programmet, men man er slet ikke nået dertil endnu, hvor man ville ud fra målsætningerne. Og det har noget at gøre med, at man mangler noget samarbejde mellem det centrale niveau i Grønland og det kommunale og lokale niveau. Og man mangler nogle penge til at stimulere udviklingen med, siger Finn Kamper-Jørgensen.

Og så er de personer, der arbejder med forebyggelse lokalt, i mange tilfælde alt for dårligt uddannede.

- Der skal være veluddannede faglige personer på lokalt niveau, som ved hvordan man ændrer menneskers holdninger og adfærd.

Finn Kamper-Jørgensen peger også på områder, hvor der er sket positiv udvikling. Fx den faldende spædbarnsdødelighed, indførelsen af den nye rygelov, og at tabuiserede emner som seksuelle overgreb og selvmord er kommet frem i lyset.

Panelet har givet 10 anbefalinger videre til Naalakkersuisut. Vigtigst af alt er det, at Inuuneritta fortsat eksisterer, understreger Finn Kamper-Jørgensen.

Udover Finn Kamper-Jørgensen består evalueringspanelet af rektor for Ilisimatursarfik, Tine Pars, og fagchef for Sundhed og forebyggelse i Kommuneqarfik Sermersooq, Line Dalentoft.