Panbo: Vi gør blot, som Selvstyret siger, vi skal

Kim Fritze fra entreprenørfirmaet Fritze og Søn kritiserede i går Panbo for at forsinke opførelsen af de to huse i Oqaatsut ved at insistere på at sende restleverancer med skib fremfor med fly.
Skrevet af Rune Langhoff
22. december 2010 12:12

Panbo følger blot aftalen med Selvstyret, lyder det fra selskabets ejer, Elizabeth Pedersen-Panbo.

- Vi følger blot den aftale, vi har med selvstyret om, at vi skal aflevere vores ting på skibene i Aalborg.

Omvendt mener hun samtidig, at Kim Fritze overdriver, når han vurderer, at det tog Panbo 7-8 måneder at fremsende manglende leverancer.

- Jeg tør ikke sige det, men det kan ikke have taget lang tid at sende de skuffeforstykker (som ifølge Fritze var 7-8 måneder undervejs, red.) fra Danmark til Ilulissat. Der går jo skibe det meste af året. Så det er bare en dårlig undskyldning, siger hun.

Mere overordnet er Elizabeth Pedersen-Panbo dog skuffet over, at de to huse som hendes firma har leveret endnu ikke bliver brugt. Men det er ikke noget, man kan kritisere Panbo for, mener hun. De har blot leveret, hvad kommunen har bestilt:

- Det var hjemmestyret, der betalte, men det var kommunen, der styrede byggeriet og som havde ønsket det.

- Men er du tilfreds med forløbet omkring de huse, I har leveret til Grønland?

- Ja, det er jeg. Vi oplever stor tilfredshed med de huse, vi har leveret.

Så langt så godt, men i går rettede entreprenør Kim Fritze samtidig denne kritik mod Panbo og deres præfabrikerede huse.

- Husene er ikke egnet til Grønland, men de egner sig formentlig udmærket til Nordspanien. Der er så mange fejl i dem, at de er for kolde til Nordgrønland.

Men det er Elizabeth Pedersen-Panbo helt uenig i:

- Han er helt galt på dem. Træet kan ikke tåle den varme, der er i Spanien.

Faktisk er Panbo-husene de bedste af de præfabrikerede huse, der er blevet bygget i Grønland, siger hun:

Vores huse har været i Grønland siden 1962. Og det er dem, der står bedst, at de typer, der er i Grønland. Jeg er faktisk meget stolt af de huse, vi har bygget på Grønland.

Panbo har i begyndelsen af januar 2011 gjort KNR opmærksom på, at samtlige leverancer har været fremsendt senest i juni 2009. Det er dokumenteret med kopier af indleveringskvitteringer for forsendelserne.