Foto: Laura Aggernæs/KNR

Palle til Sermersooq: Meld jer ikke ud

Konsekvenserne af Kommuneqarfik Sermersooqs forestående udmeldelse af den kommunale fællesorganisation, KANUKOKA, fra den 1. januar 2016 er meget alvorligere for kommunens indbyggere end man umiddelbart skønner, skriver formanden for KANUKOKA, Palle Jerimiassen i et åbent brev og beder kommunen om at genoverveje sin udmeldelse fra organisationen.

I et åbent brev skrev formanden for KANUKOKA, Palle Jerimiassen, at Sermersooq faktisk er på vej ud af et solidarisk fællesskab, som KANUKOKA i grunden, som i et led i det grønlandske samfundssystem, har opbygget gennem adskillige årtider.
 

Og derfor mener Palle Jerimiassen, at Kommuneqarfik Sermersooq må genoverveje planerne om udmeldelse fra KANUKOKA.

- Sammen med de tre resterende kommuner opfordre vi Kommuneqarfik Sermersooq til at tænke sig om ang. deres forestående udmeldelse, fordi der er altså flere fordele ved at være sammen om tingene. Derfor mener vi, at de må tænke sig om igen, siger formanden for KANUKOKA, Palle Jerimiassen, til KNR.

 

Sermersooq vil ikke betale 117 mio. kr.

Allerede i august sidste år, altså i 2014, besluttede daværende Naalakkersuisut, med Vittus Qujaukitsoq i spidsen, som dengang var naalakkersuisoq for finanser, at Kommuneqarfik Sermersooq i 2015 skal betale 117 millioner kroner til den kommunle udligning.

Og allerede en måned senere, den 24. september 2014, besluttede Kommuneqarfik Sermersooq at melde sig ud af fællesorganisationen, KANUKOKA, med den begrundelse, at kommunen har alt at vinde ved at melde sig ud af organisationen.

 

Sermersooq kan miste vigtige ting

Men denne begrundelse er ikke godt nok, mener formanden for KANUKOKA og skriver i sin pressemeddelelse, at det først og fremmest er at afskære sig selv for muligheden på vegne af kommunens indbyggere at øve direkte indflydelse på store og vigtige områder i samfundet.

Og Palle Jerimiassen fortæller til KNR, hvilke store og vigtige områder det drejer sig om.

- Der er forhandlingsretten for alle ansatte i kommunen. Der er forhandlinger om kommunernes blok tilskud med Selvstyret, og der er også mange andre ting i det daglige, som man kan være fælles om.

- Vi mener også, at Sermersooq kan får stor indflydelse på mange områder, hvis de vælger at blive i organisationen. Men der er altså også mange ting de ikke kan have indflydelse på, hvis de fastholder deres udmelding, derfor mener vi, at de må tænke sig om igen, siger formanden for KANUKOKA, Palle Jerimiassen.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl