Palle jubler - de andre tøver

Kommissionens anbefalinger får en blandet modtagelse hos politikerne. Naalakkersuisoq for finanser er ovenud tilfreds med at blive bekræftet i, at lavere skatter er nødvendige, mens oppositionen ikke mener, at befolkningen mangler motivation for at arbejde.
Skrevet af Mads Fisker
09. marts 2011 17:28

Politikerne ønsker over en bred kam mere tid og folkelig debat, før man vil garantere sin støtte til enkelte anbefalinger, men ét sted er opbakningen dog umiddelbar og uforbeholden.

- Både som demokrat og naalakkersuisoq for finanser er det jo nogle fantastiske anbefalinger, og stod det til mig, blev så mange som muligt efterkommet, siger Palle Christiansen.

Han anerkender især nødvendigheden af at sætte alle sejl til for at uddanne flere og bedre samt den lavere skat, der skal gøre det mere attraktivt at arbejde. Og han vil med det samme lægge sig i selen for blandt andet at beskatte pensioner og bruge pengene på netop uddannelse, mens arbejdet med større reformer også skal iværksættes snarest.

- De skibe, der kan sættes i søen nu, skal sættes i søen. Vi skal i gang med det samme, og så skal forarbejdet på de øvrige områder i gang hurtigst muligt. En anden vigtig ting er, at der bliver skabt et politisk nationalt kompromis bag anbefalingerne, så det bliver nogle permanente, langvarige reformer, som ikke bare kan ændres fra valgperiode til valgperiode, siger Palle Christiansen.

Hos oppositionen er man meget tilfreds med de anbefalede afgifter på udnyttelse af naturens ressourcer, men derudover vil man på ingen måde love koalitionen at stille sig bag det ene eller andet. Siumut mener nemlig, at kommissionen fokuserer for meget på lavere skatter fremfor flere nye arbejdspladser og i det hele taget serverer for meget velkendt vin på nye flasker.

- De vil gerne gøre det mere attraktivt at arbejde. Det har det jo altid været. Det har altid været attraktivt for folk at arbejde, men de kan ikke komme i arbejde, hvis ikke der skabes nye jobs. Vi bliver nødt til at indføre nye erhverv, siger formand Aleqa Hammond.

I Atassut kalder man kommissionens anbefalinger for interessante og gennemarbejdede, og Knud Kristiansen bakker umiddelbart op om i hvert fald at diskutere en nedsættelse af skatten og et benhårdt fokus på uddannelse. Men han synes, at der er for mange afgifter i anbefalingerne.

De lavere skatter på arbejde skal ifølge kommissionen nemlig i høj grad finansieres af miljøafgifter og beskatning af pension, forsørgelsesydelser og kapitalgevinster ved salg af ejerboliger.

- Vi vil gøre, hvad vi kan, for at se, om ikke pengene kan hentes andre steder end afgifter, siger Knud Kristiansen, der er enig med Siumut i, at nye erhverv og flere arbejdspladser er afgørende.

Hos IA vil politisk ordfører Aqqaluaq B. Egede endnu ikke forholde sig konkret til de enkelte anbefalinger fra kommissionen og eksempelvis give svar på, om man er villig til at sætte skatten ned. Èn ting er dog sikkert. Der må og skal ske store forandringer for at finansiere fremtidens velfærd.

- Hvis vi som samfund skal have råd til alle de målsætninger, vi i forbindelse med Selvstyrets indførelse har sat os, og hvis vi skal have mere lige vilkår, så skal der ændringer, siger altså Aqqaluaq B. Egede fra IA.

Og hos Kattusseqatigiit Partiiat siger formand Anthon Frederiksen, at han tager imod kommisionens anbefalinger med åbne arme og umiddelbart særligt vil stræbe efter regelforenkling inden for social- og skatteområdet.