Palle Christiansen: Vi skal nok finde penge til mere velfærd

Et milliardstort underskud i Landskassen og krav fra befolkningen om velfærdsforbedringer. Der er nok at se til for det kommende landsstyremedlem for finanser, Palle Christiansen fra Demokraterne.
Skrevet af Jens Thorin
11. juni 2009 15:13

Men selvom der er underskud og kommende velfærdsforbedringer også kommer til at koste, så skal han nok finde pengene, siger han.

Palle Christiansen er dog ikke imponeret over den økonomi har arver fra det afgående landsstyre.

- Det lever i hvert fald ikke op til det, de afgående landsstyre sagde i valgkampen. Vi har ikke sund økonomi, men det får vi, siger Palle Chrstiansen.

Men hvordan skal hullerne i økonomien så fyldes?

- Omkring 31 procent af de offentlige finanser går til tilskud. Så vi skal ind og kigge på om, det er nødvendig med så store tilskud til ikke rentable erhverv, eller om vi skal kanalisere dem over til nogen vækstområder, så vi kan få skabt nye og rentable arbejdspladser, er svaret fra et af Demokraternes kommende landsstyremedlemmer.

Det kommende Landsstyre vil også se på nye indtægtsmuligheder. Og her er afgifter på de naturgivne ressourcer som fisk og råstoffer en oplag mulighed, mener Palle Christiansen:

- Primært i rejefiskeriet men også i udnyttelsen af de andre naturgivne ressourcer er man nødt til at betale noget mere, for at få lov til at bruge dem. Mineindustrien bør også lægge et større afkast til grønlandi forhold til den værdi de trækker ud af landet, siger Palle Chrisitansen, der endnu ikke har et bud på, hvad ressourceafgifterne kan indbringe or Landskassen.

Men oven i Landskassens underskud, så er der udsigt til, at bruttonationalproduktet (BNP) vil falde med 2 procent i år. Grønland bliver dermed fattigere. Alligevel er Palle Christiansen optimist.

- Jeg læste idag, at amerikanske økonomer nu forudser, at finanskrisen formentlig vender i starten af 2010. Det er klart, når nu finanskriser er startet i USA og ramt resten af verden, så regner vi med, så smitter det også af på resten af verden, når det begynder at gå god i USA, siger den kommende landsstyremedlem for finanser, Palle Christiansen.