Palle Christiansen: Information om miljømærkning kan forbedres

Naalakkersuisoq for Nordisk samarbejde, Palle Christiansen vendte hjem for dage siden fra sin tur i Rio, hvor han deltog i verdenstopmødet på vegne af de nordiske samarbejdsministre og Nordisk ministerråd.
Skrevet af Jette Andersen
26. juni 2012 07:55

For ham var det vigtigt at markere 20-året for den bæredygtige udviklingsstrategi, som Nordisk Råd har haft i sit regi.

- Hvor vi har kunnet give meget videre til de lande som først skal til at implementere det.

Naalakkersuisoq for Nordisk Samarbejde Palle Christiansen fra Demokraterne forklarer at hans rolle i verdenstopmødet Rio+20, var at høre hvilke erfaringer andre lande havde om bæredygtig udvikling og selv give de nordiske erfaringer videre.

- Man kan se at de nordiske lande er rigtig meget langt fremme i skoene. Og det vi kan se, er at der også er andre lande, der nu er ved at implementere det. Et af de store lande som Brasilien for eksempel, har mange store problemer med at få indført noget så simpelt som miljømærkning på produkter.

Og en af grundene til at Brasilien ikke kan få miljømærkning op at køre, ifølge Palle Christiansen selv, er at folk ikke rigtig ved, hvad begrebet bæredygtig udvikling dækker over.

- Der kunne vi også forbedre informationsniveauet herhjemme i Grønland og i de andre nordiske lande.

Den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt brugte Grønland som  eksempel om grøn vækst, grønne løsninger og grønne arbejdspladser, da hun holdt tale fredag eftermiddag.

Og det var Palle Christiansen glad for. På den måde blev Arktis og klimaforandringerne nævnt.

- Der er mange af de modeller man har i verden, som man ikke kan adaptere til grønlandske og færøske forhold, så vi syntes det var helt fint at hun nævnte os, for det havde vi faktisk bedt hende om.

Verdenstopmødets slutdokument mener Palle Christiansen dog er for vag. Den blev ikke så skarp, som han gerne havde set det. Blandt andet er der alt for få konkrete mål med årstal. Hvad skal landene nå hvornår.

- Jeg mener ikke, at Arktis står nævnt specifikt og det er en af svaghederne. Vi mener også at oprindelige fiolk skulle stå mange flere steder end det kom til at stå.