Palle C vil ændre reglerne for uddannelsesstøtte under sygdom

Naalakkersuisoq for Uddannelse vil fremadrettet ændre bekendtgørelsen, så syge studerende på de gymnasiale uddannelser kan beholde uddannelsesstøtten, så længe de studerer som selvstuderende under sygdomsforløbet.
Skrevet af Martine Lind Krebs
10. juli 2012 12:36

Palle Christiansen indrømmer nu, at det kan virke uretfærdigt, at syge studerende på de gymnasiale uddannelser, risikerer at miste uddannelsesstøtten, hvis de ikke kan leve op til kravet om mødepligt, sådan som det er sket for 21-årige kræftramte Nini Tessing.

Han vil derfor tage initiativ til en ny bekendtgørelse, som giver øgede dispensationsmuligheder.

Nini Tessing, der gennem de seneste to år har gennemgået to kræftbehandlinger på Rigshospitalet i Danmark, fik i februar måned og frem til maj frataget sin uddannelsesstøtte, fordi hun var for syg til at følge undervisningen på GU.

Uddannelsesstøtteforvaltningen har over for KNR forklaret, at man her fortolker reglerne således, at den studerende først kan få uddannelsesstøtte, når vedkommende igen er studieaktiv.

Og den fortolkning er der ikke noget galt med, understreger det ansvarlige medlem fra Naalakkersuisut Palle Christiansen.

- Sådan skal den fortolkes, for det er sådan bekendtgørelsen er lavet. Men der kan være unikke tilfælde, hvor bekendtgørelsen ikke er dækkende for hvad vi har af muligheder for at hjælpe de enkelte studerende.

- Så man bør gøre bekendtgørelsen lidt mere fleksibel i fremtiden, så den også kan imødekomme unikke tilfælde, hvor man er kræftramt og ikke ved hvor lang tid sådan en behandling kommer til at tage, siger han.

Palle Christiansen vil nu arbejde på at få indføjet et afsnit i bekendtgørelsen, der giver mulighed for dispensation efter konkret sagsbehandling.

- Reglerne nu er sådan, at man kan få forskudt den støtte man får. Og den kræver studieaktivitet. Men vi kan gøre det, at hvis man er til behandling i Danmark eller Nuuk og kan dokumentere, at man er selvstuderende og gør hvad man kan for at gøre sig klar til eksamen, så skal man være berettiget til at få studiestøtte, siger han, men understreger, at reglerne ikke må give mulighed for at snyde sig til ekstra støtte.

Nye regler kommer dog ikke til at få nogen betydning for Nini Tessing, der gik glip af 12.000 kroner i støtte.

- Vi har jo været bundet af den gældende lovgivning på området. Og hvis vi går ud og laver om på det i enkelttilfælde vil den være præcendensskabende for andre, siger Palle Christiansen.

Han understreger, at studerende, der mister uddannelsesstøtten som følge af sygdom, er berettiget til social hjælp fra det offentlige, hvis de kan dokumentere deres udgifter.

Uddannelsesstøtteforvaltningen understreger over for KNR, at det først er i det øjeblik, at uddannelserne melder den studerende inaktiv, at uddannelsesstøtten fratages.

Således fik Nini Tessing uddannelsesstøtte under hele sit første sygeforløb i 2011, fordi GU i Qqaqortoq ikke meldte hende studieinaktiv.

Efterfølgende måtte hun starte forfra i 3. GU, denne gang i Nuuk, og det var da hun fik et tilbagefald og havde været til behandling i Danmark nogle måneder, at uddannelsesstøtten blev fjernet.