Paarisa: - Vi skal være dygtigere at forebygge tidlig graviditet

Ifølge en ny undersøgelse får en tredjedel af de grønlandske kvinder børn, inden de fylder 18 år. Undersøgelsen er lavet af Seniorforsker Else Christensen fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd i Danmark, og rapporten hedder Den sociale indsats for børn og unge i Grønland.
02. september 2011 16:05

Langt de fleste forbyggelsesindsatser er i Kommuneqarfik Sermersooq og Qaasuitsup Kommunea, men der er stort behov for et omfattende forebyggelsesarbejde i yderdistrikerne og i bygderne, understreger Else Christensen.

Else Christensen har interviewet 1000 kvinder i hele Grønland, og blandt andet spurgt dem om, hvornår de fik deres første barn og en tredjedel har svaret, at de fik et barn inden de fyldte 18 år. Næsten det samme tal har Paarisa og Grønlands Statistik nået frem til.  

Projektkoordinator i Paarisa Birgit Hansen Paarisa's afdeling for  Tidlig indsats overfor gravide familier siger:
- De har brug for et godt liv, forældre der tager sig af dem, de har brug for at blive set og hørt. De har brug for gode skolegang med kvalificeret  undervisning og gode fritidstilbud.

Paarisa skal holde et kursus næste måned i Ilulissat for lærere og sundhedspersonale for at styrke seksualundervisningen blandt de unge. Der er for øjeblikket  ingen koordinering vedrørende seksual undervisning i Grønland mellem Selvstyret, skolen og sundhedsvæsenet. Alle lærere og sundhedspersonalet i Grønland har en mulighed for at deltage i det kommende kursus og 27 har tilmeldt sig.

- Det er ikke helt klart, hvem der har ansvaret for hvilken del af det. Skolen har en del af ansvaret i seksualundervisningen i Personlige Udvikling. Sundhedsvæsenet har en del af det. Vi skal styrke samarbejdet på tværs, siger Birgit Hansen.

En stor del af indsatsen i bygderne klares af kriseteams og og så iøvrigt ved hjælp af informationsmateriale.  Men der mangler vedvarende tilbud til de unge i yderdistrikterne Qaanaaq, Tasiillaq og Ittoqqortoormiit og i bygderne. Grunden til det er, siger Birgit Hansen:

- Det er ikke så nemt at undervise, hvis man ikke har nogen pædagogisk færdigheder i forvejen. Det er nemmere at bygge ovenpå noget. Det er godt at have en grunduddannelse som lærer, sygeplejerske eller  sundhedsassistent, men der er ikke mange af dem i bygderne., siger Birgit Hansen.

Men Birgit Hansen erkender, at Paarisa er ikke gode nok til at forebygge de tidlige graviditeter i Grønland:

- Vi kan altid blive helt sikkert, vi arbejder også for at blive bedre. Vi kan bruge rapporten til at kigge på os, hvordan kan vi blive bedre og hvad for noget skal forbedres, siger Birgit Hansen.

Paarisa har tre indsatser, der skal forebygge de mange tidlige graviditeter, og de hedder Tidlig Indsats, Dukkeprojekt og Klar til barn.