Pædagogernes fagforening om Ivaaraq-sagen: Der mangler uddannede medarbejdere

Formanden i pædagogernes fagforening Nunatsinni Perorsaasut Kattuffiat er enig med forældregruppen på Ivaaraq i, at der mangler personale på stedet.
Formanden i pædagogernes fagforening NPK er enig med forældregruppen på Ivaaraq i, at der mangler personale på stedet. Foto © : KNR
24. november 2022 09:12

Der mangler både medarbejdere og mere uddannet personale på Ivaaraq. Sådan siger formanden for pædagogernes fagforening Nunatsinni Perorsaasut Kattuffiat, Arnaq Brønlund.

- Vi kan ikke komme udenom, at vi skal have flere uddannede medarbejdere til Ivaaraq, hvis forældrene til beboerne fremover skal kunne føle sig både trygge ved stedet og hørte i deres ønsker for deres børn.

Selvstyrets lovgivning om døgninstitutioner m.v for personer med vidtgående handicap
 
Ifølge § 19 om personalenormering på døgninstitutioner, fastsætter Naalakkersuisut for hver enkelt døgninstitution en fast personalenormering.


Grønlands Selvstyre, den 6. december 2018

Udtalelsen kommer efter en forældregruppe fra Ivaaraq har opstillet syv krav til bedre vilkår for børn og unge på institutionen. Det sker efter en 23-årig multihandicappet kvinde i september fødte et barn, uden nogen anede, at hun var gravid.

Arnaq Brønlund forklarer, at manglen på uddannede pædagoger er et helt generelt problem i Grønland, og at dette også har kunnet mærkes på Ivaaraq. Derfor mener hun også, at man bør satse på en fordobling af personalet på Ivaaraq i fremtiden.

- Man skal lytte til forældrenes opråb om flere medarbejdere på Ivaaraq. Og så skal der arbejdes hårdt for at skabe en god atmosfære på Ivaaraq igen efter den her forfærdelige sag.

Kræfterne opbruges

I det ene af kravene fra forældregruppen fremgår det, at der lige nu er for lidt personale til at klare de daglige opgaver. Det betyder, at personalet i øjeblikket kun varetager den mest basale pleje for borgerne såsom bleskift. Der er ikke tid til andre aktiviteter som aktivering og udflugter.

Og netop dette ærgrer Arnaq Brønlund.

- Hvis personalet i deres arbejde skal kunne yde den bedst mulige service over for beboerne på Ivaaraq, er det vigtigt, at der er nok personale til at udføre arbejdet, siger hun og tilføjer:  

- Det kommer også til at ramme personalet indbyrdes, hvis man skærer på antallet af medarbejdere. Hver enkelt skal udføre mere arbejde, og de kræfter, der bør blive brugt på at gøre noget ekstra for beboerne, bliver opbrugt meget hurtigt.

I forlængelse af dette påpeger Arnaq Brønlund, at der fremover også skal være to nattevagter på arbejde ad gangen på Ivaaraq.

- Efter episoden på Ivaaraq er planen, at antallet af nattevagter fremover skal fordobles fra én til to. Man kan ikke komme udenom nødvendigheden af flere nattevagter i fremtiden, siger hun.  

I reglerne for driften på døgntilbud for personer med handicap har det dog hele tiden været et krav, at der skulle være to nattevagter på arbejde ad gangen. 

God støtte og supervision

Arnaq Brønlund understreger, at det fra fagforeningens side er vigtigt, at de nuværende medarbejdere på Ivaaraq får bearbejdet sagen på en ordentlig måde.

- Det er trods alt ikke særlig længe siden, episoden skete, og derfor har vores medlemmer, der arbejder på stedet, brug for god støtte og supervision. Ikke kun én gang, men løbende herfra.