Pædagoger fortjener mere i løn

Pædagogerne fortjener mere i løn. Især dem, der arbejder med socialt belastede børn og unge. Det mener både IA og Siumut.
02. november 2012 08:37

En pædagog-grundløn på 17.500 kroner er en af forklaringerne på, at det er så svært for døgninstitutionerne at få besat deres stillinger. Sådan lyder det fra døgninstitutionerne selv, og det bliver også konkluderet i Selvstyrets egen analyse af døgninstitutionsområdet fra 2011.

Og det må arbejdsmarkedets parter se at få rettet op på. Det mener formanden for Inatsisartuts Familieudvalg og medlem af IA, Olga P. Berthelsen:

- Kommunerne, Selvstyret og fagforeningen skal på banen og sige: Nu vil vi gerne være med til at give dem et løft i lønnen. Et meget konkret eksempel: For nogle år siden havde vi et kæmpe problem i sundhedsvæsenet med ikke at kunne rekruttere sygeplejersker. Dengang forhøjede man lønnen en hel del, som gjorde at vi i dag ikke har så stort et fastholdelsesproblem som dengang. Så den løsning tror jeg er en af vejene til at fastholde og gøre arbejdet mere attraktivt, udtaler Olga P. Berthelsen.

Også Siumuts formand Aleqa Hammond mener, det er samfundets ansvar at gøre det attraktivt at være pædagog i Grønland:

- Det er utroligt vigtigt, at vi gør erhvervet som pædagoger mere lønmæssigt attraktivt, for det er et meget hårdt arbejde, og tendensen viser at behovet ikke bliver mindre. Derfor er det vigtigt, at vi tilpasser os det behov, der er i samfundet, fastslår Aleqa Hammond.

Men det er ikke kun pædagoger, der er mangel på inden for området. Kommunerne fattes i den grad også socialrådgivere. Borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Asii Chemnitz Narup, vil gerne have mulighed for at kunne give begge faggrupper en gulerod.

-  Jeg kunne godt tænke mig som kommune at hver gang en pædagog og en socialrådgiver har været på efter-/videreuddannelse, at vi havde mulighed for selv at kunne give dem et løntilskud og et løntillæg. Men det er jo ikke muligt i dag. Det synes jeg ville være en måde at anerkende det store og vigtige arbejde, de gør dag ud og dag ind på vores alles vegne, siger borgmester Asii Chemnitz Narup.

I analysen af døgninstitutionsområdet fra 2011 anbefaler Deloitte ligeledes, at man belønner pædagogerne på døgninstitutionerne bedre. Der er bl.a. brug for at give dem højere lønninger, højere arbejdsgiverbetalt pension og bedre muligheder for kompensation ved overarbejde, nattevagter m.v., lyder det i rapporten.

I øjeblikket er pædagogernes fagforening PIP i gang med at forhandle ny overenskomst med Selvstyret og kommunerne.