Pædagoger afskærmer børnehavebørn fra druk i Nuussuaq

Børnehaven Umiaq i Nuuk-bydelen Nuussuaq er ofte nødt til at tage børnene indenfor, når fulde folk drikker og skændes tæt på børnehavens legeplads.
Legepladsen i børnehaven Umiaq står ofte tom, når der er lønningsdag og fulde folk skaber utryghed i området.
Den ene legeplads i børnehaven Umiaq står ofte tom, når det er lønningsdag, og fulde folk skaber utryghed i området. Foto: KNR
23. juli 2019 11:57

Når det er den tid på måneden, hvor pengene tikker ind på kontoen, er der særligt gang i øl- og spiritusflaskerne omkring Pisiffik i Nuussuaq, hvor fulde folk skaber uro i området.

Det kan mærkes i børnehaven, som ligger lige ved siden af Pisiffiks parkeringsplads.

-  De er mere synlige på lønningsdage, ikke så meget i hverdagene, siger Tina Løvstrøm Møller, der er medhjælper i børnehaven Umiaq.

LÆS OGSÅ Har fået nok af fulderikker: Samler underskrifter for at stoppe salg af alkohol

Når folk er særligt berusede, bliver pædagogerne nødt til at fjerne børnene fra legepladsen, der ligger ud mod det område, hvor grupper af fulde folk samles.

- Vi bruger ikke den anden legeplads på lønningsdage eller fredage. Når der er berusede personer i området, så undgår vi det, siger Tina Løvstrøm Møller.

MIO: Børn skal skærmes fra druk

Nogle gange tager pædagogerne børnene indenfor, når de fulde folk udenfor bliver for meget. Hun har arbejdet i børnehaven i 10 år, og det er langt fra et nyt problem.

Mandag eftermiddag besøgte KNR stedet, hvor der var forholdsvis stille. Enkelte personer stod med ølflasker i hånden. KNR talte med en kvinde, som ikke kunne forstå, hvorfor der skal tages hensyn til den nærliggende børnehave.

- Så luk dog stedet. Det her er vores sted, siger personen og peger på børnehaven.

Men det er vigtigt, at børn skærmes fra situationer som dem i Nuussuaq, siger børnetalsmanden.

- Vi har som voksne forpligtelse til at beskytte børnene på alle måder, og det kan ikke passe, at vi skal have nogle offentlige institutioner, hvor man uden nogen begrænsninger lader det ske lige uden for børneinstitutioner, siger børnetalsmanden, Aviâja Egede Lynge.

Flere beboere i området er trætte af, at fulde folk skaber utryghed, og de har derfor skrevet under på en underskriftindsamling for at stoppe salg af alkohol i Pisiffik Nuussuaq. I skrivende stund har 571 personer skrevet under.

Pisiffik vil ikke udtale sig om sagen, før de har modtaget underskriftsindsamlingen den 1. august.