På gyngende grund

Beredskabsstyrelsens USAR-team - Urban Search and Rescue team, som normalt leder efter overlevende i sammenstyrtede bygninger, øvede med deres specialudstyr ombord på Vædderen.
10. september 2013 07:54

Med deres to tons tunge udstyr var de ikke til at overse, beredskabsstyrelsens redningshold på fem mand. Normalt leder de efter overlevende i byer og på land, eksempelvis efter jordskælv.

Men torsdag eftermiddag, som en ekstra øvelse under Sarex dannede inspektionsskibet Vædderen rammerne om en øvelse hvor holdets special-udstyr blev prøvet af på skib.

To figuranter blev gemt på skibet, også gik holdet ellers i gang med deres termiske kamera.

-Vi har både et varmefølsomt og et lydfølsomt kamera som vi bruger til at finde overlevende i sammenstyrtede bygninger, siger brigadechef i beredskabsstyrelsen, Tine Overby.

Men det lydfølsomme kamera kan ikke bruges på et skib hvor motoren kører, derfor bruger vi vores termiske kamera og vores search-cam, som kan føres ind til steder hvor holdet ikke kan komme ind.

På et såkaldt ”dødt skib” kan vi lytte os frem til folk. Lydudstyret er meget lyd-følsomt, og kan føres os frem til folk der ligger og banker på rørene eller laver den mindste lyd.

USAR-teamet har under Sarex 2013 hjulpet politiet med at oprette kommunikation, men det deltog også for at høste erfaringer med eftersøgning på skib.

Under folketingets beredskabsforlig 2013-14 skal der nemlig arbejdes for at nedsætte en Arktisk Beresskabsstyrke, og dér kan USAR-holdet indgå.

-Vi har deltaget i begge Sarex-øvelserne, simpelthen for at være forberedt. Både med hensyn til det Arktiske Beredskabsstyrke og den øgede skibstrafik omkring Grønland. Det gælder både krydstogtskibe og skibe omkring Nordvestpassagen, siger Tine Overby.

Holdets speciale er eftersøgning og redning i by og land. De er certificeret af FN og kan rykke ud til katastrofeområder i løbet af ti timer.

På ti timer kan de møde op med fire USAR-hold, som kan arbejde på døgndrift i to uger. Derefter skal der et nyt hold til.

USAR-holdet havde under Sarex-øvelsen i alt to tons med, hvoraf 600 kilo af dem var udstyr til eftersøgning og redning. De har blandt andet været med til at lede efter overlevende efter jordskælv i Iran i 2004 og Tyrkiet i 1991 og 1999.

-Ud over at hjælpe det grønlandske politi med kommunikation og øve med vores udstyr, øvede vi også samarbejde med de andre enheder og lande under Sarex, slutter Tine Overby.