På fredag kommer dronningen – og det skal hun lave

Efter et aflyst besøg i juli og august kommer dronningen til Ilulissat og Nuuk i weekenden.
Egentlig skulle dronningen have været her 24. juli til 5. august, men besøget blev aflyst på grund af corona. Foto © : Jonas Løvschall-Wedel/KNR
Skrevet af Christine Hyldal
05. oktober 2021 14:08

På fredag ankommer dronningen til Grønland. 

Egentlig skulle hun have været her 24. juli til 5. august, men besøget blev aflyst på grund af corona.

Det er da også et noget kortere besøg, majestæten kommer på: Det starter på fredag i Ilulissat og slutter på søndag i Nuuk.

Her er programmet: 

Fredag 8. oktober:

Dronningen ankommer klokken 12.30 i Ilulissat.

Hun bliver modtaget af formanden for Naalakkersuisut Múte Bourup Egede (IA) og Palle Jeremiassen, der er borgmester i Avannaata Kommunia. De modtager hende i lufthavnen.

Klokken 13.30:

Besøg i Kangiata Illorsua – Ilulissat Isfjordscenter
Isfjordscentret har været åbent for besøgende siden starten af juli. Dronningen vil under besøget opleve særudstillingen ”Sermeq pillugu Oqaluttuaq – Fortællingen om is”, og hun vil deltage i en kaffemik.

Klokken 15.40:

Sejltur på isfjorden sammen med Palle Jeremiassen og Múte B. Egede. 

Klokken 18:00:

Middag på Hotel Arctic. Borgmester Palle Jeremiassen er vært.

Lørdag 9. oktober

Klokken 09.30:

Besøg på Ilulissat Museum. Ilulissat er fødeby for polarforsker og forfatter Knud Rasmussen, der i 1921 var ekspeditionsleder for den 5. Thule-ekspedition. Dronningen markerer 100-året for den berømte ekspedition ved at besøge Knud Rasmussens fødehjem.

Hun vil også møde efterkommere af deltagere fra ekspeditionen, der bor i Avannaata Kommunia.

Herefter er der afrejse til Nuuk.

Klokken 15.45:

Besøg på IIlisimatusarfik. 

Her vil dronningen deltage i en markering af 300-året for kristendommens indførelse i Grønland. Ved arrangementet får Dronningen overrakt Hans Egede-antologien "Tro og samfund i Grønland i 300-året for Hans Egedes ankomst".

Antologien er udgivet af Aarhus Universitetsforlag med støtte fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, Grønlands Selvstyre og Ilisimatusarfiks Publikationsfond.

Klokken 18:30:

Officiel middag i Kulturhuset Katuaq. Múte Bourup Egede er vært.

Søndag den 10. oktober

Klokken 09.30:

Besøg på Grønlands Nationalmuseum

Klokken 10.30:

Afsløring af mindeplade. Dronningen spadserer fra Grønlands Nationalmuseum til mindestenen for Christian 10. og Dronning Alexandrines kongebesøg i 1921. Ved mindestenen, der ligger i Kolonihavnen, vil dronningen afsløre en mindeplade.

Klokken 10.45:

Modtagelse af Kommunerqarfik Sermersooq. 

Borgmester Charlotte Ludvigsen (IA) byder dronningen velkommen, og dronningen vil hilse på byrådsmedlemmer i byrådssalen. Under besøget vil dronningen deltage i en frokost og høre om byudviklingsprojekter i Nuuk.

Klokken 13:

Bispevielse i Hans Egede Kirke. Dronningen deltager i bispevielse af den nye biskop Paneeraq Siegstad Munk i Hans Egede Kirke. 

Klokken 15:00:

Kaffemik i Kulturhuset Katuaq. Borgmester Charlotte Ludvigsen holder tale og overrækker Kommunerqarfik Sermersooqs gave til dronningen.

Klokken 16:00:

Pressemøde i Hans Egedes Hus

Klokken 19:00:

Biskoppens middag på Hotel Hans Egede

Til stede ved middagen er blandt andre også formanden for Naalakkersuisut Múte Bourup Egede, naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke Peter P. Olsen samt biskop Peter Skov-Jakobsen og biskop Kristján Björnsson, der repræsenterer de nordiske biskopper.