Overlevere mødes til stor inuit-fest

I Inuvik deltog der omkring 1000 såkaldte “overlevere”, de inuit-børn, der har overlevet den mishandling de blev udsat for på kostskolerne i 1960-1970-1980'erne. Skolerne var administreret af den føderale regering sammen med katolske og protestantiske kirker. Den canadiske Sandheds og Forsonings kommissions høringer i de arktiske bygder er dermed slut med en stor fest i Inuvik.
03. juli 2011 14:51

Den canadiske Sandheds og Forsonings Kommission har nu afsluttet sine høringer i de arktiske egne  med en  fire-dages fest i Inuvik. Kommissionen blev oprettet i 2007 for at høre fra Inuit om det psyskologiske og seksuelle misbrug de havde været ude for på kostskoler, fra midten af tresserne til omkring 1980.

I Inuvik deltog der omkring 1000 såkaldte “overlevere”. Det vil sige, dem der har overlevet den mishandling de blev udsat for på kostskolerne. Skolerne var administreret af den føderale regering sammen med katolske og protestantiske kirker. Lærerne på skolerne var præster, nonner og andre. Mange af disse forbrød sig mod Inuit børnene, men samtidig skal det understreges, at der også var mange gode lærere på skolerne.

I Inuvik, fortalte Rosie Kagak fra Kuglutuk om, hvordan hun og de andre børn fik munden vasket med stærk sæbe hvis de talte Inuktitut. Resultatet var, at da hun langt om længe kom hjem kunne hun ikke tale med sine forældre.

En anden overlever fortalte om, at da hun ikke kunne stryge rigtigt, så strøg en nonne hende på ryggen med et hedt strygejern.  Der er hundredevis af sådanne historier som lever videre i de adfærdsproblemer, mange Inuit nu har.

Men i Inuvik, prøvede man at glemme og at komme videre, der var trommedans, festmåltider og der var personale fra Kommissionen som var parate til at give et knus eller holde i dem i hånden, der havde brug for det.

Festen er et skridt fremad for de mange “overlevere”.