Overlever fra Nutaarmiut på vej hjem

Den 22-årige unge mand, der er sigtet for tre drab og fire drabsforsøg i Nutaarmiut, landede til formiddag i Nuuk. Og de overlevende ofre, der blev sendt til Rigshospitalet, er begge opereret for kraniebrud og stabiliserede, oplyser cheflægen på Dronning Ingrids Hospital. Den ældste er har endnu ikke været ved bevidsthed; den yngste skal snart tilbage til Grønland.
Skrevet af Jette Andersen
13. februar 2012 15:38

- Den yngre mand har gennemgået en mindre operation for nogle dage siden og det er forløbet fuldstændig ordentligt og planmæssigt. Han er vågen, og man forventer han snart skal tilbage til Grønland, siger cheflæge Carsten Thordahl om den yngre patient på 32 år.

Den ældre patient på 81 år, er stadig i respirator.

- Og skal være det nogle dage endnu, men tilstanden er stabil.  

Cheflæge på Dronning Ingrids Hospital, Carsten Thordahl beroliger, at det er helt normalt, at den ældre mand stadig er i respirator, efter den operation han har gennemgået. Respiratoren skal stabilisere hans tilstand.

Men han er ikke vågen og har ikke været det siden overfaldet.

- Det hører også med til den behandlingsplan der er. Man ligger kunstigt i dvale.

Begge patienter er blevet behandlet for kraniebrud.

Fra politiet kan administrationschef hos politimesterembedet Claus Risbjerg, oplyse den 22-årige, der har erkendt de tre mord og fire mordforsøg, er kommet til Nuuk.

- Han er landet her og er blevet overført til anstalten i Nuuk, hvor han skal sidde resten af sin tilbageholdelse de næste uger.

Derudover venter politiet på, at Landsretten tager stilling til spørgsmålet om dørlukningen fra grundlovsforhøret. Og så skal der skabes et overblik.

- Der skal udarbejdes erklæringer for de kriminaltekniske undersøgelser. Billeder skal fremkaldes og i dag forventes obduktionen af de dræbte at blive færdiggjort.

Landsdommer Søren Søndergård Hansen forventer i morgen at tage stilling til om sagen fortsat skal foregå for lukkede døre.

Hvis landsdommeren giver anklagemyndigheden medhold, ventes politiet at offentliggøre detaljer fra den sigtedes forklaring under grundlovsforhøret.


I aftenens Qanorooq - på grønlandsk her klokken 19 og med danske undertekster klokken 22, er der meget mere om tragedien i Nutaarmiut. Qanorooq har besøgt bygden og taler med den rystede befolkning, blandt andet manden, der gjorde den uhyggelige opdagelse onsdag morgen.