Overlevende til brandulykke i Paamiut: Jeg var nødt til at springe for livet

Tre personer omkom natten til tirsdag i Paamiut efter en voldsom brand i en boligblok. Aaneeraq Petersen overlevede ved at springe ud af et vindue.
Bygningen er i to etager. Aaneeraq Petersen sprang ud fra første sal. Foto © : Morten Heilmann
01. september 2020 14:28

- Jeg hang ud ad vinduet og hoppede ned. Jeg var lige ved at blive brændt inde. Jeg måtte hoppe ud, det var min sidste mulighed.

Det fortæller Aaneeraq Petersen fra Paamiut.

Hun overlevede en voldsom brand i en bygning med lejligheder i Paamiut natten til i dag. Ikke alle var så heldige. Tre personer omkom, har politiet oplyst. 

Branden blev anmeldt klokken 02.26 i en fireværelses-lejlighed - og den berørte også en lejlighed i stueetagen og på 1. sal. Flere personer er indlagt på sygehuset med forbrændinger og skader fra spring ud af lejlighederne.

Ingen andre udveje

Aneeraq Petersen var en af dem, der var nødt til at springe for livet fra første sal. For der var ingen andre udveje.

Foto © : Aaneeraq Petersen

Privatfoto: Aaneeraq Petersen. 

Bygningen er i to etager.

- Opgangen var fyldt med røg. Der var panik, og der var forvirring. Det var en forfærdelig oplevelse, fortæller Aneeraq Petersen, som stadig er meget rystet.

- Røgen begyndte pludselig at strømme ind i lejligheden og skabte enorm forvirring. Det var meget skræmmende, siger hun.

 

LÆS OGSÅ Tre personer omkommet: Brand i Paamiut

Hun fortæller, at hun var til en fest i bygningen sammen med flere andre. Mens røgen skabte forvirring, løb hun sammen med en anden person ind i soveværelset og lukkede døren.

Den anden person hoppede ud ad vinduet for at undslippe branden. Men det var langt oppe, og Aneeraq Petersen var bange. Hun ville finde en anden vej ud af lejligheden, men det var for sent.

- Da jeg åbnede døren fra soveværelset, stødte jeg med det samme ind i en væg af røg. Jeg lukkede døren igen. Rummet var helt sort, fordi der var så meget røg, fortæller hun.

Var nødt til at samle mod

Dér stod Aneeraq Petersen uden andre udveje - bogtsaveligt talt. Hun var nødt til at tage springet. For det blev varmere og varmere i soveværelset, og røgen blev mere intens. Men det krævede meget mod og tid.

- Det var højt oppe, jeg var bange for at hoppe ud, og jeg havde svært ved at få mig selv til det i lang tid, siger hun.  

Selv om det var skræmmende at tage det høje spring, var det en beslutning, der muligvis reddede Aneeraq Petersens liv.

- Hvis jeg ikke var hoppet ud, var jeg måske blevet kvalt, siger hun.  

Politi undersøger sagen

Branden er slukket nu. 

Politiet i Nuuk yder bistand til det lokale politi i Paamiut med efterforskning og undersøgelse af brandårsagen, fortæller vagtchefen i Grønlands Politi.

Brandteknikere og retsmedicinere er indkaldt fra Danmark for yderligere undersøgelse af branden.