Overlevede overfald af en isbjørn

KNR har talt med arkæolog Jens Fog Jensen, der lørdag blev overfaldet af en ung bjørn i Nordøstgrønland.
04. august 2010 11:44

-Det var ikke særligt behageligt at slås med en isbjørn.

Det fortæller den danske arkæolog Jens Fog Jensen, der lørdag blev overfaldet af en isbjørn i det nordøstlige Grønland.

Jens Fog Jensen er leder af forskningsprojektet "Kampen om Klimaet", som er en del af Nationalmuseets store forsknings-satning.

Han havde netop overladt GPS-udstyret til en kollega og sad med sine notater, da isbjørnen dukkede op bag nogle mindre klipper, kun 10-15 meter fra ham.

- Jeg nåede ikke at tænke så meget. Den eneste tanke var, at jeg skulle sparke bjørnen i hovedet, siger Jens Fog Jensen.

Dyrets styrke er utrolig, selvom det kun er tale om en stor unge på 2 år, fortæller arkæologen:

- Den var meget stærkere end mig, så jeg føler mig heldig, at den ikke var større, end den var, siger Jens Fog Jensen.

Døden når man heller ikke at tænke på i sådan en situation, husker han:

- Jeg tænkte ikke over, at jeg kunne dø. Jeg havde adrenalin i kroppen de første 24 timer efter overfaldet. Nu har jeg tid til at tænke over, hvad der virkeligt skete, men jeg har det bedre, end jeg troede, fortæller Jens Fog Jensen.

Bjørnen nåede at bide arkæologen flere steder. Så i dag har han dybe sår på kroppen.

- Jeg blev bidt i mine arme og ben, og jeg blev også bidt i mit lår. Såret er på størrelse med en 5 krone. Jeg har huller hist og pist, siger Jens Fog Jensen.

Kollegaen Bjarne Grønnov nåede frem til den medbragte riffel, der lå tæt ved. Han skød mod isbjørnen, som nu havde fået Jens Fog Jensen ind under sig.

- Min kollega skød bjørnen i hovedet. Vi kiggede på min sår, og vi kontaktede Marine Base med det samme. De kom meget hurtig, og jeg blev behandlet af en læge i Danneborg, fortæller han.

Jens Fog Jensen er nu tilbage i København igen - uden varige mén efter den dramatiske episode. Han håber på at tage tilbage til Grønland via sit arbejde, men han vil dog kigge sig en ekstra gang over skulderen.