Over 3.100 unge parat til en uddannelse

Politikernes uddannelsespolitiske satsning i disse år er blevet godt modtaget af ungdommen. De unge har taget udfordringen op og stadigt flere sluses ind på alle uddannelsesniveauer.
15. juli 2009 15:09

Friske tal fra uddannelsesstøtteforvaltningen viser, at 2.875 lige her og nu er i gang med en uddannelse. Og at dømme efter antallet af ansøgninger til det store udbud af uddannelse vil tallet af uddannelsessøgende efter sommerferien runde de 5.000.

Uddannelsessystemet har modtaget knap 3.100 ansøgninger i år. Lidt færre end sidste år, hvor der ved en omlægning af folkeskolens afgangseksaminer, kom to årgange ud - svarende til godt 2.000 unge. Og det satte - som mange vil vide - pres på efterskoleuddannelserne både her og i Danmark. Og presset smittede af på hele uddannelsessystemet.

Ansøgningstallene for i år viser en fortsat meget stor søgning til de studieforberedende uddannelser rundt omkring på landets gymnasier. Over 1000 har ansøgt om en gymnasial uddannelse. Og flere end 1400 unge vil gerne have en uddannelse inden for handel, håndværk eller serviceerhvervene.

Samtidig er der også stor interesse for de videregående uddannelser. Her er der næsten modtaget 350 ansøgninger til universiteter og højere læreanstalter i Danmark og udlandet. Næsten lige så mange har søgt ind på en videregående uddannelse her i landet - ved Ilisimatusarfik og landets ældste uddannelsesinstitution Illiniarfissuaq i Nuuk.

81 har lagt billet ind på en læreruddannelse, mens lige omkring 240 har søgt ind på et af Ilisimatusarfiks ni institutter, der spænder over en række fagområder indenfor administration, samfundsforhold, journalistisk , litteratur, sundhed og teologi.

Med de mange nye unge i uddannelsessystemet vil næsten ni procent af befolkningen være igang med en egentlig uddannelse. Hertil kommer de mange, der hvert får en kursusuddannelse eller et kompetencemæssigt løft i efteruddannelsessystemet.

Der er alene i år afsat 193 millioner kroner i uddannelsesstøtte i år.

Den politiske målsætning for den ekstraordinære uddannelsesindsats er, at to tredjedele af den hjemmehørende befolkning i år 2020 skal have en kompetencegivende uddannelse.