Over 1400 delfiner dræbt på Færøerne i én aktion

Antallet af dræbte delfiner og billeder af blodrødt hav har udløst debat om den traditionelle hvaljagt.

1400 kortnæbede delfiner, der er kendt som hvidsider eller hvidskævinger, er blevet dræbt på Færøerne ved en enkelt aktion, som bliver stærkt kritiseret af miljøgrupper.

Det færøske radio og tv, Kringvarp Føroya (KVF), rapporterer, at de mange delfiner blev dræbt søndag aften i Skálafjord. Antallet af dræbte delfiner har udløst debat om den traditionelle hvaljagt på Færøerne.

Det skriver nyhedsbureauet dpa tirsdag.

Selv et tidligere højtstående medlem fra den færøske forening for hvaljagt siger til KVF, at drab på så stort et antal er overdrevent.

- Det er nu tiden til at tage en alvorlig diskussion om, hvorvidt jagten skal være tilladt, hedder det i udtalelser ifølge dpa, som ikke angiver navnet på det tidligere ledende medlem af foreningen.

Blodrødt vand

Miljøorganisationen Sea Shepherd har lagt videooptagelser ud på Facebook af det blodrøde vand i fjorden, hvor 1428 hvidsidede delfiner blev dræbt af mænd og trukket op på en strand.

Miljøgruppen siger, at der aldrig tidligere er blevet dræbt et så stort antal delfiner ved en enkelt aktion på Færøene.

- En hvidside er et smukt pattedyr, som man kan beundre - og ikke skal se blive trukket op på en blodig strand, skriver en kritiker på Facebook.

- Jagten er meningsløs og forårsager åbenlyst store lidelser hos dyrene. Her blev en grænse overskredet og en ny dimension i jagten nået, hedder det i en anden kritik fra havbeskyttelsesorganisationen OceanCare.

1400 dræbte delfiner

Hvalfangst fandt sted på Færøerne allerede i vikingetiden. Grindehvaler eller delfiner blev drevet ind i en fjord eller bugt og slagtet, hvorefter kødet blev fordelt mellem deltagerne.

Ifølge optællinger på Færøerne blev der i 2020 i alt dræbt 576 grindehvaler samt 35 hvidsider eller kortnæbede delfiner. 

Tallet på over 1400 dræbte delfiner er dermed usædvanligt højt.

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt