Ove Karl: Vi lever op til de højeste krav

Ove Karl Berthelsen er upåvirket af, at man i USA og Norge ikke ønsker at gennemføre olieprøveboringer på dybt vand lige nu.
Skrevet af Rune Langhoff
21. juli 2010 15:11

Grønland fortsætter med at lede efter olie, fastslår Ove Karl Berthelsen.

- Jeg ved ikke rigtig, hvorfor de er stoppet og hvilke kriterier, der ligger til grund. Men vi fortsætter oppe, fordi vi efter vores mening, lever op til de højeste krav inden for offshore-industrien, siger Naalakkersuisuq for Råstoffer Ove Karl Berthelsen.

Den udmelding kommer efter, at den norske olieminister har meldt ud, at han ikke ønsker at bore efter olie ved Lofoten, og at de norske myndigheder samtidig har indstillet olieefterforskning på dybt vand i 21 olieblokke.

Man afventer nemlig undersøgelsen af, hvad der gik galt i oliekatastrofen i Den Mexicanske Golf.

I USA vil præsident Barack Obama også indføre et midlertidigt stop for efterforskning på havdybder over 150 meter - altså betydeligt lavere havdybder end i havområdet ud for Diskoøen.

Og det kan de gøre, fordi det, ifølge Ove Karl Berthelsen, ikke koster dem noget at stoppe.

- Norske olieselskaber producerer mange tønder olie hver dag - og endda på dybt vand. Så det koster dem jo ikke noget at sige, at de stopper med efterforskningen indtil videre.

I går opfordrede miljøorganisationen Greenpeace så Grønland til at følge de store olienationers eksempel. Det vil Ove Karl Berthelsen ikke kommentere:

Men - fastslår han:

- Hvad Obama gør og siger, er selvfølgelig meget vigtigt at lytte til.

Men åbenbart ikke vigtigt nok til, at man følger den amerikanske præsident.

Hvis de amerikanske eller norske regeringer henvender sig, vil han og Naalakkersuisut dog være lydhør:

- Hvis ministre fra Norge eller USA henvender sig, er vi selvfølgelig meget lydhøre overfor det, siger Ove Karl Berthelsen, Naalakkersuisoq for Råstoffer.

Han oplyser, at den grønlandske definition af, at dybthavboringer finder sted på over 600-800 meter, og ikke 300 meter som er den mest gængse definition, hænger sammen med kontinentalsoklens struktur ved Diskoøen.