Ove Karl: Mineselskab skal lytte til demonstranter

London Mining's ansøgning til udvinding af jernmalm i Isukasia er snart færdig og havner inden længe på bordet hos Råstofdirektoratet. I går var foreningen Nuuk Fjords Venner på gaden for at demonstrere deres utilfredshed med jernmineprojektet i deres fjord.
Skrevet af Mads Ullerup
07. marts 2012 07:45

- Vi siger ja til Godthåbfjorden og nej til London Mining!

Sådan lød det fra foreningen Nuuk Fjords Venner, da de demonstrede foran Selvstyret i går.
Stifteren af foreningen Piitannguaq Tittussen, mener at befolkningens holdning til jernmineprojektet i Godthåbfjorden helt mangler at blive hørt.

Når London Mining inden længe afleverer deres ansøgning til udnyttelse af jernmalm ved Isukasia vil borgernes holdninger ikke fremtræde i de lovpligtige VVM- og VSB-rapporter. Det vil sige rapporter der fortæller, hvilke mulige konsekvenser projektet kan få for miljøet og samfundet, hvis det føres ud i livet.

Det er i hvert fald opfattelsen hos Nuuk Fjords Venner og Piitannguaq Tittussen.

Naalakkersuisoq for råstoffer, Ove Karl Berthelsen, takkede demonstranterne for at trodse kulden og benyttede deres ret til at ytre deres mening, og han ser frem til, at foreningen sender protesterne skriftligt.

- I forbindelse med jeres demonstration mod London Minings og Alcoas projekter vil jeres protester naturligvis indgå i behandlingen af sagerne, og den vil også indgå som vægtig argument under vurderingerne af projekterne, sagde Naalakkersuisoq for råstoffer, Ove Karl Berthelsen til de fremmødte demonstranter.

Og han lovede efterfølgende, at kritikpunkterne fra Nuuk Fjords Venner vil blive medtaget i den kommende ansøgning fra London Mining.

- Det er vores pligt at kontrollere om processen er kørt korrekt i forhold til lovgivningen, og hvis den ikke er det, så skal selskabet have ansøgningen tilbage igen, siger Ove Karl Berthelsen.

Selvom det ifølge Piitannguaq Tittussen bliver svært helt at stoppe London Minings planer om en jernmine ved Isukasia, så lægger han sig ikke uden kamp.

- Vi må kæmpe videre selvom chancerne for, at vi kan stoppe projektet måske er små, men vi vil gøre vores bedste for at beskytte Nuuk Fjord, fortæller Piitannguaq Tittussen.

London Mining har i forvejen en ansøgning i spil, hvor de søger om en udvidelse af deres efterforskningstilladelse i bunden af Godthåbfjorden.

Høringsfristen for den ansøgning udløber i dag.

Skulle den blive godkendt, vil London Mining blandt andet opføre tre camps samt etablere arbejdsveje og konstruere en bro ved Isukasia.