Ove Karl løfter pegefingeren over for Alcoa

Alcoa skal tilbyde ordentlige arbejdsforhold, hvis aluminiumssmelteværket i Maniitsoq skal blive en realitet. Det fastslår naalakkersuisoq Ove Karl Berthelsen.
27. april 2010 11:47

En rapport som menneskerettighedsorganisationen National Labor Committee har lavet i 2007 beskriver urimelige lønninger, usle arbejdsforhold og fyringer uden ordentligt grundlag for Alcoas ansatte i Honduras.

Og sådanne forhold skal ikke gentages her i landet, lover naalakkersuisoq for erhverv Ove Karl Berthelsen.

- Alcoa skal have nogle helt andre normer og etiske regelsæt, hvis de vil arbejde i Grønland, siger Ove Karl Berthelsen.

Ifølge miljøorganisationen Avataq er sagen fra 2007 i Honduras ikke et enestående tilfælde.

- Der er rejst fælles søgsmål mod Alcoa i Australien i mindst 2 sager, hvor arbejdere og omgivende samfund er blevet syge af at bo for tæt på Alcoas raffinaderier. Og der er flere eksempler på, hvordan selskabet behandler de omgivende samfund, siger Mikkel Myrup, som er formand for Avataq.

Skulle Alcoa finde på at benytte samme fremgangsmåde her i landet, vil det hurtigt få konsekvenser, lover Ove Karl Berthelsen.

- Det kommer selvfølgelig an på, hvad der får Alcoa til at tilsidesætte aftalen med Naalakkersuisut. Men hvis tilsidesættelsen har en årelang ødelæggende påvirkning af miljøet og befolkningen, er Naalakkersuisut ikke et øjeblik i tvivl om, at aftalen kan annulleres med øjeblikkelig virkning, fastslår Ove Karl Berthelsen.

- Vi kan ikke bare kigge den anden vej, når de laver noget kritisablet i andre lande, fastslår han.