Ove Karl i dobbeltrolle

Naalakkersuisoq for råstoffer Ove Karl Berthelsen har selv personlige interesser på spil i erhvervseventyret om aluminiumssmelteren i Maniitsoq.
Skrevet af Naimah Hussain
27. april 2011 05:33

(Nyheden fra radioavis tirsdag kl. 19 er opdateret)

I 2008 oprettede Naalakkersuisoq for Erhverv, Ove Karl Berthelsen firmaet Transportservice v/ Kamma Aps sammen med Maniitsoqs daværende borgmester, Søren Lyberth. Firmaet skal efter planen tage sig af den øgede transport, der vil komme, hvis Alcoas planer om en aluminiumssmelter bliver til virkelighed. Og netop den sammenblanding af interesser mener politisk kommentator, Sten Lund, ligger i en gråzone:

- Det kan være lidt uheldigt, at man allerede på nuværende tidspunkt har nogle økonomiske interesser i et projekt som man som øverstbefalende også skal være med til at beslutte, hvordan det hele kommer til at se ud, siger han.

Da Ove Karl Berthelsen tiltrådte i posten som Naalakkersuisoq for Erhverv forlod han sin bestyrelsespost i selskabet, og overlod posten til sin søn i stedet. Han er dog stadig medejer af firmaet i dag, selvom etableringen af Alcoa-smelteren hører under hans ressortområde.

Og det er ikke første gang Ove Karl Berthelsens erhvervsinteresser kommer i offentlighedens søgelys. Også i fjor var både Ove Karl Berthelsen og Formand for Naalakkersuisut Kuupik Kleist i søgelyset i forbindelse med deres engagement i anpartsselskabet Greengems, der leder efter mineraler og ædelstene i Nuuk.

Dengang endte sagen med, at de to politikeres henholdsvis ægtefælle og samlever overtog posterne i selskabet, samtidig med, at Kuupik Kleist tilkendegav at større offentligheden var en farbar vej.