Ove Karl: Greenpeace vil blokere Grønlands økonomiske udvikling

Naalakkersuisut tager skarpt afstand fra Greenpeace-aktionen mod boreriggen Leiv Eiriksson.
29. maj 2011 16:33

Boreriggen er på vej til feltet Lady Franklin ud for Atammik, hvor Cairn snart vil gå igang med sommerens prøveboringer, som Greenpeace prøver at stoppe af frygt for en miljøkatastrofe.

Naalakkersuisoq for Erhverv og Råstoffer, Ove Karl Berthelsen, formulerede kort efter at nyheden var ude en pressemeddelelse i skarpe vendinger.

- Naalakkersuisut tager kraftig afstand fra Greenpeaces aktioner mod olieboringer i Grønland, skriver han. Og videre lyder det: I Grønland anser vi Greenpeaces aktioner mod olieboringer som evig jagt på medieopmærksomhed og i sidste ende jagt på finansielle bidrag fra den vestlige verden. Det sker kynisk på bekostning af mindre udviklede landes legitime ret til en økonomisk udvikling, skriver han.

Mener naalaakkersuisoq dermed at Grønland er et 'mindre udviklet' land?

- Ja. For vores finansielle formåen er underudviklet og vi får tilført over tre milliarder i bloktilskud fra Danmark. Så på den måde er vi et underudviklet økonomisk land, svarer Ove Karl Berthelsen på det spørgsmål.

Og efter hans mening er Greenpeaces aktivitet i Grønland forsøg på at blokere Grønlands økonomiske udvikling.

- Vi vil gerne opfordre Greenpeace til at holde sig inden for lovens rammer og lade os gøre vores bedste for at kunne arbejde for økonomisk vækst. Og så synes jeg, at de kan få lov til at være her, men så længe de ikke overholder loven, så er vores mening at vi ikke kan acceptere det, siger Ove Karl Berthelsen.

Han mener desuden at Greenpeace udviser ligegyldighed over for at bringe andres liv i fare, så længe de får mediebevågenhed.

- Ud over deres eget ve og vel, bringer de jo med aktionen dem der opholder sig på boreriggen og andre, som har med boreriggen at gøre, i fare. Hvis boreriggen kommer til ikke at kunne manøvrere længere, så har vi jo både en menneskelig og miljømæssig fare forbundet med det. Jo sikrere vi udfører vores aktiviteter, jo mere beskytter vi jo miljøet.

Leiv Eiriksson befinder sig i øjeblikket i en såkaldt økonomisk zone, og det betyder at politiet i Grønland indtil videre ikke har myndighed til at gribe ind. Først når boreriggen ankommer til sikkerhedszonen omkring oliefeltet, har politiet mulighed for at træde til, hvis kriminalloven da bliver overtrådt.