Ove Karl blåstempler kinesisk arbejdskraft

Det er ikke realistisk for Grønland at opføre en aluminiumsfabrik og to vandkræftværker uden udefrakommende arbejdskraft - selvom vi befinder os i julemandens land. Ordene er Ove Karl Berthelsens, som i en kommentar i dagens Berlingske Business fastslår, at Grønland er massivt afhængig af arbejdskraft udefra, hvis Alcoa-projektet skal lykkes.
Skrevet af Naimah Hussain
31. marts 2011 09:47

- Jeg vil da ønske, at jeg kunne etablere en eventuel aluminiumsfabrik og to vandkraftværker med grønlandske lønmodtagere til en overenskomstmæssig løn. Men det er ikke realistisk, skriver han.

Og fortsætter:

- Vi befinder os ikke i en position, hvor der er frit valg på alle hylder, men hvor vi skal bestræbe os på at minimere ulemperne - og forstærke fordelene. Vi arbejder eksempelvis på, hvordan vi kan "afskærme" udfordringen, så udenlandsk arbejdskraft til lav løn udelukkende bliver anvendt i dette projekts anlægsfase.

Kommentaren er en reaktion på en artikel Berlingske Business bragte den 21. marts med titlen "Kinesisk invasion i Grønland".

Alcoa har stillet krav til Naalakkersuisut om at få tilladelse til at bruge lavtlønnet kinesisk arbejdskraft, hvilket vil nedsætte firmaets omkostninger væsentligt. Alternativet er, at projektet flyttes til et andet land, siger firmaet.

De hjemlige fagforeninger har dog protesteret kraftigt og krævet at grønlandske overenskomster overholdes, da brugen af underbetalt kinesisk arbejdskraft kan danne præcedens for, at lønnen falder på andre områder.

Ove Karl Berthelsen skriver dog i sin kommentar, at der arbejdes hårdt på, at

få tilknyttet så mange grønlændere til en overenskomstmæssig løn til projektet som muligt, både i anlægsfasen, og i den efterfølgende driftsfase.