Ove Karl Berthelsen: Kommuner bør uddanne hundeinspektører

Slædehunde er brugshunde. Og de skal ligesom andre dyr behandles ordentligt. Det siger naalakkersuisoq for erhverv og råstoffer, Ove Karl Berthelsen i dag i en kommentar til den seneste debat om behandlingen af slædehunde.
23. december 2009 05:24

Han fastslår, at det er et historisk faktum, at den grønlandske slædehund er en del af fangerkulturen, og at hunden derfor er udviklet til at leve i den barske arktiske natur.

- Men den gældende lovgivning på dyreværnsområdet skal selvfølgelig overholdes, anfører Ove Karl Berthelsen.

Slædehunde skal leve under ordentlige forhold, have mad og vand hver dag og have et læskur, hvor de kan søge i skjul for vejr og vind. Og er hundene syge, ja så skal dyrlægen kontaktes, lyder det fra Ove Karl Berthelsen, der samtidig beklager, at tilsyn fra Selvstyrets dyrlæger af landets 21.000 slædehunde kun kan ske i begrænset omfang.

- Der påhviler altså slædehundeejerne et stort ansvar - ikke bare overfor hundene - men også over for resten af befolkningen og de besøgende turister. En enkelt sag om afmagrede hunde eller et hundespand i sammenfiltrede kæder, er en for mange og kan ødelægge Grønlands ry i udlandet, siger han. Og så opfordrer han iøvrigt kommunerne til at tage tilsynet med slædehundene alvorligt ved at uddanne og udpege hundeinspektører i de enkelte byer og bygder.