Ove Karl: Årets fund vil vække begejstring

Årets mineraljagt er nu blæst af. Råstofdirektoratet og De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland kårede idag vinderne af amatørgeolog-konkurrencen Ujarassiorit.
20. december 2010 16:19

For 22. år i træk har man præmieret de mest interessante stenfund i Grønland. Og ifølge naalakkersuisoq for Erhverv og Råstoffer, Ove Karl Berthelsen, er der god grund til at konkurrencen stadig lever.

- Selvom det er amatører, der samler sten, så giver det jo masser af baggrundsviden til professionelle - både til vores geologer og til de mineselskaber, som efterfølgende læser om og undersøger de fund, der er gjort af Ujarassiorit-folk, fortæller naalakkersuisoq for Erhverv og Råstoffer, Ove Karl Berthelsen.

Og flere stenprøver har gennem årenes løb resulteret i reelle efterforskningsprojekter.

- Det er resulteret i mange licenser, hvor Ujarassiorit-folk har fundet guld-forekomster og andre mineraler, således at de regioner og lokale steder blev interessante for selskaberne, fortsætter Ove Karl Berthelsen.

Og der er tilsyneladende masser af ivrige amatørgeologer i det ganske land. I år blev der i alt indsendt 686 stenprøver.

1. præmien gik til Edvard Christiansen fra Qeqertarsuaq, der havde indsendt et stykke sulfidmalm sammensat af bly, zink, guld og sølv, som han har fundet øst for Kangersuatsiaq på Kangeq.

- Vi plejer at tage ud og lave mad i det fri i det område, jeg kommer fra, og på en af disse ture gik jeg en tur ikke langt fra bålstedet og ville klatre opad en skrænt. Det var så der, at jeg fandt stenen, fortæller Edvard Christiansen.

Og hvorfor er det så, at dommerkomitéen fandt netop den sten så interessant?

- Man har ikke før observeret en så interessant sammensætning i de nordlige regioner. Så det er ny og meget værdifuld viden, man har fået via Ujarassiorit-folkene har fremsendt stenen, siger Ove Karl Berthelsen, der er sikker på, årets fund vil vække begejstring hos mineselskaberne:

- Vinderstenen er nok meget interessant for selskaber og andre professionelle, fordi den indeholder så værdifulde mineraler, at det er værd at undersøge stedet nærmere. Jeg vil vædde min gamle hat på, at der er en del mineselskaber der vil være interesserede i at få den yderligere undersøgt.

2. præmien på 25.000 kroner gik til Johannes Kristensen fra Upernavik for en såkaldt forvitret bjergart med forhøjede værdier af vanadium, molybdæn og platin. Den delte 3. præmie på i alt 20.000 kroner fik Hans Jørgen Løvstrøm fra Nuuk og Bendt Josefsen fra Kapisillit. Og derudover blev der uddelt fire 4.præmier på hver 5.000 kroner.