Organisationer roser EU-aftale

Den nye fælles erklæring mellem EU og Grønland på råstofområdet modtages med kyshånd hos arbejdsmarkedets parter her i landet. Både Lønmodtagerorganisationen SIK og Grønlands Arbejdsgiverforening GA mener, at fælleserklæringen er et godt politisk initiativ.
Skrevet af Mads Ullerup
15. juni 2012 06:19

SIK-formand Jess G. Berthelsen håber, at samarbejdet vil munde ud i europæiske investeringer, der kan skabe grønlandske arbejdspladser under gode vilkår.

- Det er betryggende, at man laver en sådan hensigtserklæring med EU, da EU prioriterer, at man bruger de overenskomster, der gælder her i landet, siger Jess G. Berthelsen.

I hensigtserklæringen står der blandt andet, at mineralressourcer er af afgørende betydning for EU's økonomi og for industriel produktion, og at Grønland er af stor betydning for EU's råstofforsyning.

Det er meningen, at hensigtserklæringen skal munde ud i en egentlig samarbejdsaftale, - og med den aftale er EU parat til at betale Grønland omkring 218 millioner euro over en seksårig periode.

Og det glæder Jess G. Berthelsen, at EU nu melder sig ind i den globale konkurrence om de eftertragtede mineralske råstoffer som Kina i dag sidder tungt på.

- Hvis man skal se det i det store politiske perspektiv, er det ikke godt, at et land ejer 93 % af verdens andel af sjældne jordarter, så set i det lys er det godt, at man laver en sådan hensigtserklæring mellem Grønland og EU.

Direktør for Grønlands Arbejdsgiverforening, Brian Buus Pedersen, ser ligeledes meget positivt på EU's skærpede interesse for Grønlands undergrund.

- I hensigtserklæringen bliver lagt vægt på nogle ting som GA er meget enige i, f.eks., at sektoren skal være løftestang for at gøre Grønlands økonomi mindre sårbar, og at udviklingen skal ske i overensstemmelse med internationalt anerkendte principper for social- og miljømæssig bæredygtighed, siger Brian Buus Pedersen.

Hensigtserklæringen mellem Grønland og EU blev onsdag skrevet under af formanden for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist og EU-kommissær Antonio Tajani. Og Kuupik Kleist forventer, at den egentlige samarbejdsaftale ligger klar om et halvt til et helt års tid.