Organisation: Danmark svigter oprindelige folk

Den danske regerings strategi for udviklingsstøtte til EU’s nabolande – det såkaldte naboskabsprogram – har vakt bekymring fra både dansk og grønlandsk side. I strategien fjerner Danmark nemlig sit fokus på oprindelige folk i Rusland. Det er den dansk-grønlandske organisation Infonor, som arbejder til støtte for oprindelige folk i Rusland, dybt betænkelig ved.
Skrevet af Martine Lind Krebs
25. november 2012 07:12

-  For de mennesker, som vi skulle hjælpe deroppe, er det katastrofalt, hvis de penge forsvinder. Det var nogle meget små midler, hvormed vi kunne gøre en meget stor indsats. Nogle af de steder, jeg har været i Nordrusland er den sociale situation fuldstændig håbløs. Jeg har set folk, der lå og døde i snedriverne. Den sociale situation er ganske forfærdelig, og den bliver værre og værre ude på landet, hvor samerne og urfolkene (de oprindelige folk) bor,  lyder det fra Infonors formand Claus Oreskov.

Foreningen står bag flere projekter i det nordlige Rusland, blandt andet til rensdyrdrift, som hidtil har været finansieret af penge fra naboskabsprogrammet. Også Grønlands Repræsentation og NGO’en IWGIA har kritiseret det manglende fokus på Ruslands oprindelige folk.

Over for Folketinget har udviklingsminister Christian Friis Bach derfor allerede lovet, at oprindelige folk vil blive indlemmet i den nye strategi for naboskabsprogrammet. Men det stiller ikke Infonor tilfreds. Claus Oreskov mener, at der burde være en særlig pulje for midlerne til oprindelige folk.

- Urfolkspuljen er noget, som Danmark har forpligtet sig til gennem en stor Folketingshøring i 2000. Siden da er pengene flyttet lidt rundt, nu ligger de i naboskabsprogrammet. Nu lukker man Rusland, og så lukker man samtidig ned for urfolk. Det synes jeg er dybt uretfærdigt, siger Claus Oreskov.

Udviklingsministeriet afviser at oprette separate puljer under naboskabsprogrammet, men understreger, at støtte til oprindelige folks rettigheder hører under temaet ’Demokrati og God regeringsførelse’, som ligger i naboskabsprogrammet.

Støtten til oprindelige folk i Rusland er særlig aktuel i disse dage, fordi paraplyorganisationen for oprindelige folk i Rusland Raipon netop er blevet lukket af de russiske myndigheder. Danmark har tidligere under naboskabsprogrammet ydet støtte til Raipon. Udenrigsminister Villy Søvndal har udtalt, at han vil drøfte lukningen af Raipon med den russiske regering under sit kommende besøg næste uge. 

Interesseorganisationen Infonor har kæmpet for oprindelige folk i Rusland siden den blev grundlagt i 1999, efter en ungdomskonference arrangeret af de grønlandske studerende i Danmark i 1999. En af stifterne, Alu Petrussen, er i dag bosiddende i Grønland og stadig medlem af bestyrelsen.