Ordblinde vil have en bedre fremtid

Folkeskolen har for lidt fokus på ordblinde. Det mener en gruppe ordblinde i Sisimiut.
Skrevet af Oline I. Olsen
29. april 2011 11:01

Der er for lidt oplysning om uddannelsesmuligheder for ordblinde, og der er også brug for en ordblinde-test. udmeldingen kommer fra en gruppe ordblinde i Sisimiut, som netop har afholdt et debatmøde i kulturhuset Taseralik.  

- Piareersarfiit har ingen programmer til ordblinde, så det er rimelig svært for mig at videreuddanne mig, siger en af deltagerne Krister Støvlbæk fra Sisimiut.

Han vil ellers gerne ind på Bygge- og Anlægsskolen og blive tømrelærling eller malerelev. Men det kræver, at hans folkeskolekarakterer bliver forbedret i Piareersarfiit, men det kan ikke lade sig gøre da Piareersarfiit ikke har programmer til ordblinde.

- Det er svært for ordblinde at videreuddanne sig, de mangler oplysninger om uddannelsesmuligheder og der mangler ordblindetests, især for grønlandsk-sprogede, siger arrangør af mødet Mette-Sofie Lerch.

Krister Støvlbæk fik en ordblind test, mens han dyrkede skisport i Norge.
-  Og den har hjulpet mig rigtigt meget. For nu kan jeg jo læse og skrive lidt, siger Krister Støvlbæk. Han mener at ordblinde test i folkeskolen vil hjælpe mange med læse- eller skrive vanskeligheder.

- Jeg kunne måske have fået hjælp til at videreuddanne mig, siger Krister Støvlbæk og forklarer at det er vigtigt med et uddannelsesbevis. Han arbejder i dag i et tømrerværksted, hvor folk uden uddannelsesbevis er de første som sendes hjem, så snart der ikke er nogle byggeriopgaver.

Den 11. maj er der endnu et møde med ordblinde i Sisimiut, hvor skolevæsenet og forskellige uddannelsessteder er inviteret.

- De ordblinde er meget målrettede og vil gerne have adgang til uddannelser og ikke mindst gør folkeskolen opmærksomme på at ordblinde har brug for en særlig hjælp, i stedet for at de bliver sat på specielklasser og ikke får mere hjælp til at lære at skrive- eller læse, siger Mette-Sofie Lerch.