Optimisme trods kæmpe underskud

Trods sommerens økonomiske saltvandsindsprøjtning på en halv milliard kroner fra Landskassen måtte Grønlands største virksomhed Royal Greenland i det seneste regnskabsår notere et tab på 196 millioner kroner mod 78 millioner året før.
16. december 2009 15:39

Ledelsen betegner selv i en kortfattet pressemeddelelse resultatet som utilfredsstillende, men sætter sin lid til en krise- eller genopretningsplan.

Tilsyneladende er næsten alt, hvad der kan gå galt - gået galt.

Finanskrisen, svigtende salg, valutafald og oprydning i tidligere fejlslagne investeringer får skylden for underskuddet, der er det største i mange år. Men Royal Greenlands ledelse betoner, at det store underskud på 196 millioner kroner er skabt i årets første otte måneder, mens en kriseplan markant har forbedret driften i årets sidste fire måneder. Planen skulle kunne forbedre seafoodkoncernens drift over de næste to år med cirka 200 millioner kroner.

Planen har blandt andet betydet, at koncernen har lukket sin virksomhed i USA - en virksomhed med stort volumen, men ingen indtjening. Også en rejetrawler er blevet udlejet til Canada de næste fem år.

Samtidig er der iværksat en række effektivitetsprojekter i koncernen, otte procent af funktionærstaben er skåret væk. Og arbejdskapitalen - det vil sige virksomhedens lagre og tilgodehavender - er blevet væsentligt reduceret.

- Og det har vi haft succes med, understreger Royal Greenlands administrerende direktør, Flemming Knudsen.

- Selv om vi har et underskud på 196 millioner kroner, så har vi faktisk skabt 225 millioner kroner i likviditet, som sammen med den kapitaltilførsel vi fik fra Selvstyret har gjort, at vi har kunnet nedbringe virksomhedens gæld med en halv milliard kroner. Og netop gælden var en af de ting, som truede virksomheden på livet. Allermest balancen mellem gæld og egenkapital var kommet helt ud af takt, fortæller Flemming Knudsen.

Royal Greenland beskæftigede i sidste regnskabsår 2.080 medarbejdere. Heraft 855 i Grønland eller det laveste antal nogensinde. Det tilskrives udchartringen af en rejetrawler og de løbende effektiviseringsprocesser. Men virksomheden skaber også arbejdspladser - som for eksempel en filetfabrik i Qasigiannguit.

Men det har ifølge Flemming Knudsen givet Royal Greenland et paradoksproblem.

- Vi har skabt arbejdspladser for at filettere og færdigproducere varer til hjemmemarkedet. Men vi har problemer med at skaffe og fastholde den nødvendige arbejdskraft. Det koster os penge. Og det er noget vi fører en dialog med Selvstyret, kommunerne og SIK om for øjeblikket.

- Hvordan kan der være arbejdsløshed samtidig med, at vi ikke kan få den fornødne arbejdskraft? Alternativet ville være, at vi importerede 30 kinesere. Men vi vil nu hellere undersøge alle muligheder først, tilføjer Royal Greenlands administrerende direktør Flemming Knudsen.

Han oplyser i øvrigt, at koncernen har om mål i løbet af de kommende tre til fem år at fjerne de røde tal fra bundlinien og nå et overskud på fem procent af koncernens omsætning. Den var sidste år 4,7 milliarder kroner.