Optimer dit oliefyr og få god klima-samvittighed

Grønlandske oliefyr er ældgamle, hvis vi skifter dem ud kan vi spare på CO2 regnskabet. Sådan lyder Naalakkersuisuts anbefaling i en ny rapport. Men selvom det er mere miljøvenligt, at fyre den gamle oliesluger, så er det en dyr fornøjelse og det gør ikke selve varmen billigere.
16. november 2009 14:04

Omkring totredjedele af alle oliefyr i Grønland er ældgamle og trænger til en kærlig hånd. Hvis oliefyret skiftes kan der spares på de dyre oliedråber eller det kan være anledning til at få en helt ny varmeforsyning.

Magrethe Sørensen som bor i et selvbyggerhus i Nuuk valgte at skifte til elvarme, da hendes oliefyr sang på sidste vers.

- Hele anlægget tabte vand og der har også været olieudsivning fra selve fyret. Så vi har krydset fingre for om oliefyret, der kun er 16-17 år gammelt, ville holde til vi fik elvarme, forklarer Magrethe Sørensen.

Beslutningen om at udskifte oliefyret er en dyr affære. Hos nogle er det nok at udskifte brænderen på oliefyret og det koster cirka 7-8000 kroner, mens andre som Magrethe Sørensen, må gribe dybt i lommerne.

- Det at få pillet hele den oliefyrede installation ned og oliefyret, at få sat en varmebeholder op og få elradiatorer over hele huset. Det kostede 156.000 kroner, siger hun.

Magrethe og hendes mand valgte over en årrække at spare op på en nanoq konto. Og da først pengene var på bordet, gik der blot en uge fra oliefyret blev fjernet til elvarmen fra vandkræftsværket i Buksefjorden strømmede gennem huset.

Og det varmede også på Magrethes klima-samvittighed, selvom hun godt kan mærke forskel på varmen.

- Det at få elvarme i huset er lidt anderledes. Huset bliver koldt på en anden måde. Det bliver meget hurtigt koldt. Så vi bruger også vores pejs meget. Men i det daglige, syntes jeg, vi har gjort et eller andet rigtigt ved at skifte til elvarme, når nu vores anlæg skulle udskiftes, fordi det er en vedvarende energikilde, der er forsyner os med elektricitet.

Der er ifølge et bilag til redegørelsen for reduktion af CO2 i Grønland omkring 6000 oliefyr, som står til udskiftning i landet. Ifølge rapporten vil det koste omkring 400 millioner kroner at skifte dem ud med nye, og det vil betyde en reduktion i CO2 udslippet på rundt regnet 40.000 tons.

Det vil sige cirka 6 procent af det samlede CO2 udlip per år for Grønland.