Optællingsprojekt af isbjørne i Østgrønland udsættes

Naturinstituttet har i fem år været i gang med et projekt om at finde ud af isbjørnenes omfang og færden i Østgrønland.

Forskere ved ikke meget om isbjørnene i Østgrønland, og derfor er Naturinstituttet i gang med at kortlægge, hvor mange isbjørne der er, og hvordan rovdyret lever.

Projektet har været i gang siden 2015, hvor forskere har undersøgt områder fra det sydlige Østgrønland og helt op til Station Nord.

Forskerne er nået til Ittoqqortoormiit, som er det sidste sted, hvor isbjørnene skal undersøges - og vigtigst af alt mærkes med satellitmodtagere, så forskerne kan finde ud af, hvor mange der er.

Men på grund af rejserestriktionerne i forbindelse med coronakrisen, må Naturinstituttet nu udskyde den sidste del af mærkningerne af isbjørnene med et år.

Flyvetælling er udskudt

Det betyder også, at planen om at lave en stor flyvetælling til næste år bliver udskudt, fortæller Fernando Ugarte, der er afdelingschef i Pattedyrsafdelingen på Naturinstituttet.

- Når vi har samlet alle informationerne om, hvor de er, var det planen at lave en stor flyvetælling til næste år, men det er udskudt med et år, siger Fernando Ugarte.

Til projektet bruger Naturinstituttet nemlig biologer, programkoordinatorer og fangere fra Nuuk, Ittoqqortoormiit og USA, men da flytrafikken er lukket ned, kan folkene ikke komme til Nerlerit Inaat ved Ittoqqortoormiit, hvor den sidste del af isbjørnemærkningen finder sted.

- Det må vi udskyde med et år, så i 2021 vil vi mærke de sidste isbjørne. Og hvis alt går efter planen, vil vi flyvetælle i 2022, siger Fernando Ugarte fra Naturinstituttet.

Naturinstituttets isbjørneprojekt koster omkring tre millioner kroner om året, og det er Miljøstyrelsen i Danmark, som betaler størstedelen af beløbet.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt