Opsender radiosonder fra Tasiilaq

Danmarks Meteorologiske Institut - DMI - genoptager nu tidligere forsøg med automatiske opsendelser af radiosonder fra Tasiilaq.
22. oktober 2012 07:17

Radiosonder er små meteorologiske måleinstrumenter, som ved hjælp af en stor helium-ballon løftes op i 32 til 35 kilometers højde, inden ballonen sprænges. Undervejs videretransmitteres en række vejrdata til DMI, der bruger dem i sine vejrmodeller.

Ifølge Meteorologisk Institut er Tasiilaq valgt som forsøgssted, fordi byen om vinteren får store mængder sne, og at temperaturen samtidig kan nå ned nær minus 25 grader. Ligesom Tasiilaq også oplever de meget kraftige faldvinde i form af piteraq.

Den ansvarlige for projektet Thomas Nedergaard fra DMI oplyser, at det i øvrigt var en piteraq, der helt tilbage i 1996 stoppede forsøgene med automatiske opsendelser af radiosonder. Det tekniske grej dengang blev simpelthen blæst i stykker.

- Men robotsonden er nu forsøgt gjort ekstra modstandsdygtig overfor det til tider voldsomme vejr i Tasiilaq. Alt mekanik og elektronik på jorden er bygget ind i en 20 fods container, der er solidt forankret i fjeldet, siger han.

Den nye automatiske radiosondestation skal efter planen opsende sonder to gange om dagen.

Radiosondestationen i Tasiilaq - der dengang var bemandet - opsendte den første sonde den 26. oktober 1947. Informationerne både dengang og nu anvendes også som sikring af både den civile og den militære luftfart.