Oprydningsarbejdet er i gang i Tasiilaq: Vi har lidt travlt

Husene i Tasiilaq har været udsat for omfattende skader efter weekendens piteraq. Og ikke alt kan løses med det samme.
Mange huse har huller i taget eller knuste vinduer efter weekendens piteraq. Foto © : Thomas Ørum Kristensen
26. september 2022 15:53

- Situationen er den, at vi er i den store oprydningsfase for at danne os et overblik over skadernes omfang. Heldigvis er der ingen personskader, men derimod er der rigtig mange materielle skader i byen. Flere huse har delvist fået beskadiget taget samt vinduer. Der er også flere af bilerne i byen, hvor vinduerne er smadret, siger Hjørdis Viberg, områdechef i Tasiilaq ved Kommuneqarfik Sermersooq.

Hun fortæller, at der især har været mange stenslag, da der ingen sne var til at holde stenene fast på jorden.

Kommunen og beredskabet går nu i gang med at udbedre skaderne på huse i byen. På den korte bane skal de have lukket huller i tagene, så folk kan være i deres huse.

- Vi er i september, og det betyder, at vinteren ånder os i nakken, og det er allerede begyndt at regne, og det ser ud til, at vi får et mindre vejrsystem ind over byen i weekenden, med blæst og nedbør. Så vi har lidt travlt med at få udbedret skaderne, siger Hjørdis Viberg.

Den langsigtede løsning

Men det er ikke alt, der kan løses med det samme.

Skaderne er nemlig ret omfattende, og da Tasiilaq er et isoleret sted, er det nok ikke muligt at komme udenom, at der skal fragtes ting til byen.

- Vi er nok nødt til at få nogle materialer til byen, og det er ikke bare sådan lige. Så det vi kan gør lige nu, er at lukke tage og lignende, siger Hjørdis Viberg.

Hun fortæller, at man som borger i Tasiilaq skal henvende sig til kommunen på rådhuset, hvis stormen har forårsaget skader på ens hus, eller til sit boligselskab, hvis man bor til leje.  

Skræmte borgere

Udover de materielle skader er en del af borgerne i byen også blevet berørte af weekendens hændelser. Ifølge Hjørdis Viberg har mange af dem været skræmte og har det psykisk dårligt efter stormen, og derfor skal kommunen også gøre en indsats på det område.

- Vi har et velfungerende kriseberedskab i byen, og de står for at samle borgerne i aften til samvær i forsamlingshuset, hvor man kan dele oplevelser med hinanden. Der vil også være fagfolk til stede i form af psykologer og andre, der arbejder med beredskab, siger Hjørdis Viberg.

Hun er glad for, at menneskerne i byen gang på gang viser, at de tager sig af hinanden i situationer som den her.

- Jeg er taknemlig for endnu engang at opleve den grundlæggende værdi, som borgerne har. De står sammen i svære situationer og hjælper hinanden. Det er simpelthen noget, der kendetegner østkysten, siger Hjørdis Viberg.