Oprindelige folk samlet i New York

FN's permanente forum for oprindelige folk har indledt sin 9. session i New York. Emnet er denne gang "Udvikling på grundlag af kultur og identitet".
20. april 2010 14:50

Inuit er under møderækken repræsenteret af ICC - Inuit Circumpolar Council - der har sendt en 5 mand stor delegation under ledelse af ICC-Grønlands præsident Aqqaluk Lynge.

Sessionen blev i går åbnet af FN's generalsekretær Ban Ki Moon, der opfordrede verdens regeringer til at respektere alles ret til udvikling på grundlag af respekt for deres egen kultur og identitet.

Generalsekretæren understregede samtidig i sin tale vigtigheden af at bevare de samfundsværdier, som ligger til grund for ethvert folks kultur - også selv om man vælger industriel udvikling.

Og det er ord, som Grønland kan bruge til noget, siger Aqqaluk Lynge.

- Historien har flere gange har vist, at den industrielle udvikling mange steder i verden har ødelagt livsgrundlaget for de mennesker, der har levet dér, hvor ressourcerne findes. Og i Grønland er vi netop på vej ind i en industriel udvikling. Netop derfor er Ban Ki Moons overskrift for mødet "Udvikling på grundlag af kultur og identitet" meget aktuel, siger han.

Aqqaluk Lynge understreger, at det er nødvendigt med den udvikling, der er i gang i Grønland in mente, at vi kigger på vore egne samfundsværdier. Vi skal ikke lade vores kultur "køre over" af de megaprojekter, der er på tegnebrættet.

- Vi har nogle rettigheder og nogle retningslinier for industriel udvikling, hvor man udnytter ressourcerne på land og på havet. Der er socioøkonomiske forhold, der er miljøforhold og en lang række andre forhold, der skal tages i betragtning, inden man sætter en udnyttelse af ressourcerne i gang, hvad Grønland faktisk er i færd med, siger Aqqaluk Lynge.

To medlemmer af Inatsisartut, nemlig Akitsinguaq Olsen fra Siumut og Jane Petersen fra IA er med på konferencen og deltager i en særlig temadag i morgen om Arktis.