Oprindelige folk fra Alaska frygter klimaforandringer

Havisen smelter væk, permafrosten forsvinder og vandstandene stiger. Klimaforandringerne skaber store bekymringer blandt de oprindelige folk i Alaska, som frygter for øget olieudvinding.
08. december 2009 13:29

I alle regnbuens farver til rytmen af en indiansk tromme og med store bannere, der siger: ’Respekter oprindelige folks rettigheder’, står de oprindelige folks organisation IPO midt i Bella Centeret, København.

- Samfund er blevet ødelagt og folk er tvunget til at flytte. De er blevet klimaflygtninge’, siger Faith Gammel fra Alaska. Hun deltager i COP15 for IPO.

Ligesom i Grønland er Faith Gammels folk dybt afhængige af jordens naturlige ressourcer for at overleve.

- Hele den naturlige cyklus af liv i vores hjemland er under forandring, og vi prøver at tilpasse os. Men tiden kommer, hvor der ikke længere er dyreflokke, som vi kan jage. Det er vores mad – hvordan skal vi overleve uden? spørger Faith Gammel.

Blot 5 procent af den nordlige del af Alaska er stadig beskyttet og sikret til de oprindelige folk. Resten, altså 95 procent, har USA åbnet for olie-, gas- samt mineefterforskning og -udvikling, fortæller IPO-repræsentanten:

- Vores land skal kunne producere, for at vi kan overleve. Og hvis de her selskaber kommer, så vil de bare forurene; forurene alt det vi bruger til at overleve, og vi har allerede store sundhedsproblemer fra den forurening.

Hun slutter sig til rækken af oprindelige folk og understreger endnu engang, hvorfor hun og andre oprindelige folk er med på klimatopmødet:

- Vores overlevelse er på spil. USA skal respektere de oprindelige folk og holde op med at bruge vores land som skydeskive. Respekter vores rettigheder.

Tirsdag har IPO og oprindelige folks rettigheder også været på programmet i det Arktiske telt på Nytorv i København.