Oppositionen frygter konsekvenserne ved ny råstoflov

Det kan skade Grønlands fremtid som mineland og skræmme internationale investorer væk, hvis et lovforslag om uran bliver vedtaget, lyder det fra oppositionen.
Demokraatit og Siumut frygter, at et nyt lovforslag fra Naalakkersuisut vil spænde ben for nye værdifulde råstrofprojekter i fremtiden. Foto © : KNR / Malik Brøns
07. juli 2021 07:23

Naalakkersuisut vil nu indfri deres valgløfte om et forbud mod råstofaktiviteter med uran.

Inuit Ataqatigiit og Naleraq har netop sendt et nyt lovforslag i høring, og hvis det bliver vedtaget, kommer der nultolerance over for uran.

Men det vil hæmme Grønlands muligheder for at få gang i mineindustrien. Sådan lyder det fra de to oppositionspartier Siumut og Demokraatit.

- Det betyder færre aktiviteter, færre skattekroner og færre arbejdspladser, og samtidig vil man øge de sociale udgifter. Det er IA, der er gået i front med den her dagsorden, og det skal Grønland så bruge penge på, siger Siumuts partiformand Erik Jensen.

Han vurderer, at det vil gøre målet om selvstændighed sværere at nå.

Truer landets omdømme

Hos Demokraterne mener man, at den nuværende råstoflov fra 2010 er tilstrækkelig ligesom Siumut.

Partiformand Jens Frederik Nielsen er helt grundlæggende imod Naalakkersuisuts ønske om at lovgive mod bestemte mineraler som uran.

- Det er problematisk for vores troværdighed som investeringsland og råstofland. En godkendelse af den her lov vil resultere i, at Naalakkersuisut kan trække efterforskningslicenser og udvindingstilladelser tilbage, hvis der er spor af uran, siger han.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq: Første skridt mod at genindføre nultolerencen

Demokraatit ser uran og en række andre radioaktive råstoffer som en erhvervsmulighed for Grønland. Det kan eksempelvis eksporteres til Europa, hvor uran indgår i atomkraftværker.

Samtidig indgår en række sjældne jordarter i produktionen af eksempelvis batterier til elbiler.

- Jeg siger ikke, at Grønland skal i gang med at lave atomkraftværker i morgen. Jeg siger blot, at vi her har noget, der er en mulighed i at sælge til udlandet, siger Jens Frederik Nielsen.

Radiokative stoffer er en del af udviklingen

Ifølge Jens Frederik Nielsen vil den nuværende råstoflov nemlig sikre, at eventuelle projekter med uran eller andre radioaktive stoffer vil blive udvundet på en sikker måde både for miljø og samfundet.

- Jeg synes, at vi (Grønland, red.) skal være med i udviklingen, og derfor er det en enormt dårlig ide at lave forbud mod specifikke mineraler herunder uran, siger han.

I det nye lovforslag fremgår det, at grænsen for uran går ved 0,01 procent.