Oppositionen dybt utilfreds med nye afsløringer i Thulesagen

Der bliver stadig fundet flere fejl i behandlingen af den mistede service kontrakt i Thule i takt med undersøgelsens forløb af sagen, og nu må den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt, til at tage en aktiv rolle, mener formanden for Inuit Ataqatigiit, Sara Olsvig.
25. februar 2015 15:30

 

- Nu må den danske regering, med statsministeren i spidsen, og naalakkersuisut forklare, hvad, der er op og ned i den her sag. Vi kan ikke være tjent med, at vi lever i så stor usikkerhed, netop nu, hvor den politiske dialog mellem Grønland, Danmark og USA er gået i gang, siger Sara Olsvig.

Hun har sammen med sine partifæller medlem af inatsisartut Aaja Chemnitz Larsen, samt folketingsmedlem Johan Lund Olsen, sendt en pressemeddelelse, hvori de skriver, at behandlingen af Thule-sagen tangerer til det pinlige.

 

De skriver videre, at naalakkersuisut og de danske ministre nu skal til at komme med et klart og fyldestgørende forklaring af sagen.

 

KNR har forsøgt komme i kontakt med formand for Naalakkersuisut, der i øjeblikket er i Paamiut, men han afviser at kommenterer sagen og henviser til Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq. Men fordi han sidder på et fly i USA, kunne heller ikke han kontaktes.

 

Vil have fejl kulegravet

 

Imens mener medlem af Inatsisartut for Partii Naleraq Per Rosing Petersen, at man må undersøge om, det forrige naalakkersuisut havde kendskab til sagen.

 

- Der er nogle ting, der dukker op, som giver os en meget kraftig anledning til, at vi bliver nødt til at undersøge sagen fuldstændig til bunds, og få nogle klare meldinger så vi ved, hvor vi står, siger Per Rosing Petersen.

 

Håndteringen af den mistede Thule service-kontrakt bliver stærk kritiseret af Sara Olsvig. Hun mener, at de danske og grønlandske myndigheder har sovet i timen, da servicekontrakten skulle uddeles.

 

- Det er meget vigtigt at klarlægge, hvor fejlene er begået. Vi ved i dag, at der er begået fejl både i Selvstyret og hos den danske regering, og nu begynder sagen at blive meget alvorlig efter, at vi har fået de nye oplysninger, siger Sara Olsvig.

 

Og det er Per Rosing Petersen enig i.

 

- Nogle af de undersøgelser, der er forgået her på det sidste tyder på, at den tidligere sidende naalakkersuisut, og den administrative del af embedsværket lavede nogle alvorlige fejl, som gør, at vi bliver nødt til at kigge på den her sag, siger han.

 

Begge oppositionspartier ønsker sagen behandlet af inatsisartuts revisionsudvalg.