Opposition: Det var noget rod

Naalakkersuisoq for finanser Vittus Qujaukitsoq beskriver finansloven som tilfredsstillende. Oppositionen er meget uenige og stemte derfor nej, efter hvad de beskriver som et ualmindeligt rodet forløb.
17. november 2013 13:46

- Jeg synes, det er en rigtigt ærgerlig finanslov. Jeg synes ikke den i tilstrækkelig grad tager højde for fremtiden, og jeg synes, der er mange ekstremt kortsigtede løsninger, siger Naaja Nathanielsen IA.

Hun peger på, at IA ikke er tilfreds med den hovedkuldse indførelse af store afgifter på fiskeriet, ligesom salg af aktier i Grønlandsbanken for at dække huller ikke begejstrer hende.

Også Demokraterne stemte imod finansloven, og det er da heller ikke pæne ord Jens B. Frederiksen har at sige om den aftale, naalakkersuisoq for finanser Vittus Qujaukitsoq, Siumut, har strikket sammen med støtte fra Atassut og Partii Inuit.

- Det har været et stort rod, og vi mener, at det der er sket er, at man rent faktisk har været ind og lappe cykeldæk. Det er det samme man gør. Man finder nogle huller, man lapper dem, og det er det, man har gjort den her gang. Der er ingen politiske visioner med den her finanslov. Finansloven viser desværre ikke i hvilken retning Grønland skal, siger Jens B. Frederiksen.

Demokraternes formand er i det hele taget meget lidt glad for landets nye finanslov, som han ikke mener tager højde for de udfordringer, der venter forude for landet.

- Hvis man går ind og kigger på skatte- og velfærdskommisionens konklusioner, så er det meget tydeligt, at status quo ikke er en mulighed. Det er også meget tydeligt, at demografien, altså antallet ældre bliver større. De arbejdsdygtige bliver færre, og derfor bliver man nødt til at lave en masse tiltag, som netop afspejler det. Og det kan man slet ikke se i den her finanslov, siger han.

Naaja Nathanielsen ærgrer sig også over det forløb, der har ledt op til finansloven, som hun ligesom Jens B. Frederiksen også finder noget uskønt.

- Det er hele processen, som jeg mener, har været for rodet og uprofessionelt håndteret. Altså at vi samme formiddag som vi skal vedtage finansloven blev præsenteret for det sidste ændringsforslag, der alligevel vedrører 60 millioner kroner. Det er simpelthen ikke set før, at man kommer i så sen en time med så stor en påvirkning af finansloven, forklarer Naaja Nathanielsen.