Oplysninger om Thule-styrt holdes skjult

Hemmeligholdte dokumenter om ulykken, hvor et amerikansk bombefly styrtede ned ved Pituffik i 1968, er nu frigivet af de amerikanske myndigheder. Men noget mangler, og det der er, er fyldt med sorte overstregninger. Det vækker mistanke hos Folketingsmedlem Lars-Emil Johansen, som kræver fuld klarhed over sagen.
02. februar 2010 14:21

I 1968 styrtede et amerikansk bombefly ned ved Pituffik. Siden da har forskere og befolkning spekuleret på, om ulykken har medført en radioaktiv og sundhedsskadelig forurening ved Qaanaaq og Pituffik, og blandt andet derfor bad Landsstyret den danske regering kontakte de amerikanske myndigheder for at få fuld indsigt i sagen. Men de informationer, som er kommet frem, er mangelfulde.

- Der er frigivet en del dokumenter, men en del af dem er maskerede med sorte streger, så man slet ikke kan se, hvad der er skrevet, siger folketingsmedlem Lars-Emil Johansen. Han frygter, at det er afgørende information, som amerikanerne forsøger at skjule.

- Det kan jo kun blive gætteri eller gisninger. Men jeg mener, det er realistisk at regne med, at de ikke-frigivne dokumenter blandt andet kan indeholde målinger og undersøgelser af de arbejdere, der var med til at samle forurenet sne og vragrester umiddelbart efter flystyrtet, siger han.

Lars-Emil Johansen vil på næste møde med Grønlandsudvalget fremlægge sine bekymringer, og så håber han, at den danske regering vil rette endnu en henvendelse til de amerikanske myndigheder om at få fuld indsigt i sagen.

- Det vil jeg foreslå udvalget. Jeg syntes, det er vigtigt, at vi kommer til bunds i de her undersøgelser, ikke mindst i lyset af at udvalget er på vej til Grønland til sommer, hvor vi blandt andet vil besøge Pituffik og Qaanaaq, siger Lars-Emil Johansen.

Der er allerede besluttet, at der skal foretages en helbredsundersøgelse af befolkningen i Qaanaaq i løbet af i år. Departementet for Sundhed her i landet og Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse i Danmark skal sammen stå for undersøgelsen.