Opgør med hverdagsracisme

Norske politikere har travlt med selvransagelse efter det blodige terrorangreb den 22. juli.
Skrevet af Mads Fisker
04. august 2011 14:13

Fra så godt som alle politiske sider lyder der opfordringer til at være meget forsigtig med hårde og hadske ytringer i fremtiden, og i dag lyder det fra landets konservative partileder, at det er tid til et opgør med den hverdagsracisme, der i dag især rammer muslimer.

Høyre-lederen Erna Solberg maner således til en mere sober tone i den norske indvandrerdebat og vil altså gøre op med, hvad hun kalder hverdagsracisme, som man blandt andet finder i den politiske debat, på arbejdsmarkedet og på internettet.

Men det er ikke alle, der mener, at der er grund til at dæmpe retorikken.
Den norske olie- og energiminister Ola Borten Moe fra Senterpartiet går nu imod strømmen og siger, at det er forfejlet at kræve en pænere debattone i Norge.
- Vi kan ikke holde op med at have skarpe debatter, heller ikke om islam. Vi skal kunne diskutere islam på samme måde, som vi diskuterer andre ting og kan ikke holde kæft af frygt for at træde folk over tæerne, siger Ola Borten Moe, som i øvrigt ikke mener, at debatten om islam i Norge hidtil har været særlig hadefuld.
- Hvis vi nu laver strenge, specifikke regler for, hvad der er tilladt og ikke tilladt at sige, så ender vi hurtigt i en situation, hvor visse opfattelser af virkeligheden er stigmatiseret. Men det betyder ikke, at de ophører med at eksistere, siger Ola Borten Moe.

Han erkender, at der findes for eksempel højreorienterede bloggere, der udtrykker sig meget hadefuldt, men han mener, det er bedre at modsige den type ytringer i stedet for at forsøge at tie dem ihjel.

- Den bedste måde at møde had på er gennem offentlig debat, meningsudveksling og oplysning, siger han.

Det er i øvrigt store afskedsdag i Norge i dag. 18 af Anders Breiviks ofre skal begraves rundt om i landet. Heriblandt danske Hanne Anette Ballach Fjallestad.