Virusangreb i Grønland: Opdatér jeres Windows

IT-virksomheden inu:it, der konstaterer mindst ét tilfælde af virusangreb i Grønland, anbefaler, at man skal opdatere sit windows-program.
WannaCry virus
Hvis dette popper op på din skærm, så er du under angreb. Foto © : Center for Cybersikkerhed
15. maj 2017 16:37

Den verdensomspændende computervirus er nået til Grønland.

I løbet af weekenden har hackere taget kontrol over op mod en halv million computere fra private personer og virksomheder verden over. 

Mindst ét tilfælde her i landet

- Vi ved, at Centeret for Cybersikkerhed i Danmark har påpeget, at der er kunder i Grønland, som er blevet ramt henover weekenden, siger Bo Østerberg Kristensen, konsulentchef hos inu:it.

Virussen, der hedder WannaCry ransomware, er rettet mod computere med Microsoft-programmer, har i løbet af få dage inficeret omkring 400.000 computere på verdensplan. 

Selvom virussen ikke har spredt sig så meget her i landet er faren langt fra ovre, siger IT-virksomheden.

- Vi har ikke selv, her fra inu:it, haft nogle kunder, som er blevet ramt af det indtil videre. Og jeg siger indtil videre, fordi det kan sagtens ske, både i dag, i morgen og i overmorgen.

Stjæler personlige filer

Cyberkriminelle bag virussen har ramt hospitaler i Storbritannien, ministerier i Rusland og Biografer i Sydkorea. Virussen rammer dog også dig og mig.

- I har en computer, hvor I måske har nogle meget vigtige billeder, e-mails, excel- eller word dokumenter, det kan være man er studerende og er i gang med at skrive sin afhandling, og så pludselig bliver ens computer krypteret. Så får man at vide, at man skal betale 2.000 kroner for at få sine filer tilbage.

Hvis man ikke ønsker at betale, er mulighederne begrænsede.

- Der har man to muligheder; enten har man en backup af sine filer liggende på en harddisk, så kan man bare sige, at man reinstallerer alle sine programmer, eller så har man ikke sine filer længere, siger Bo Østerberg Kristensen.

Opdatér Windows

Han opfordrer samtlige windowsbrugere, til at holde sig fra mails fra ukendte modtagere, eller åbne vedhæftede filer eller links. Og endeligt opdater Windows, så det er klar til kamp.

- Det er gratis, alle kan gå ind og opdatere deres windows, og med et par kliks er den opdateret, siger Bo Østerberg Kristensen, konsulentchef hos inu:it.

Tele-post anbefaler også at forbrugerne løbende opdaterer deres anti-virus programmer.

Selvstyrets Digitaliseringsstyrelse oplyser overfor KNR, at styrelsen ikke er ramt af WannaCry, og at deres netværk er opdateret.