Fund af meteorkrater nomineret til årets videnskabelige gennembrud

I november løftede danske forskere sløret for en stor videnskabelig opdagelse. De havde opdaget et stort meteorkrater på 31 kilometer i diameter under Hiawatha-gletsjeren i det nordvestlige Grønland.
Skrevet af Karsten Sommer
05. december 2018 07:21

Nu har et af verdens mest anerkendte tidsskrifter, Science, nomineret opdagelsen til at være et af årets videnskabelige gennembrud.

- Det føles ret vildt, men det har fået enorm opmærksomhed ude i verden og det er en stor anerkendelse at være på den liste, siger en glad professor Kurt H. Kjær, der er førsteforfatter på rapporten om meteorkrateret.

Meteoritten har vejet omkring 12 milliarder ton og har, da den ramte Nordgrønland, udløst hvad der svarer til 47 millioner gange Hiroshimabomben i energi.

LÆS OGSÅ Kæmpekrater fra jernmeteor fundet i Grønland

- Et nedslag i den størrelsesorden har stort potentiale til at ændre klimaet, sagde Kurt H. Kjær om opdagelsen til Videnskab.dk i november.

Det grønlandske meteorkrater konkurrerer dog mod 11 andre imponerende studier - heriblandt 500 millioner år gamle spor af verdens første dyr og kortlæggelse af fluens hjerne.

Man kan selv deltage i afstemningen i Science, men afstemningen lukker i morgen torsdag d. 6 december.

Massive Crater Discovered Under Greenland Ice