Opbakning til forslag om lodser

Et krav om lodser om bord på større passagerskibe, vil højne sikkerheden i de grønlandske farvande. Det var en af de fælles udmeldinger fra de fremmødte på søfartskonferencen i Aalborg i går.
Skrevet af mlk
21. januar 2014 11:45

Inatsisartut forventes til forårssamlingen at vedtage nye regler, der vil gøre lodser et krav på alle passagerskibe med over 250 passagerer.

- Lodssejlads på passagerskibe skal sikre, at man har et lokalkendskab om bord, der  kender skærene og de særlige sejladsforhold, der gør sig gældende for Grønland, og også kender til is og isbjerge. De her skibe sejler jo i Middelhavet i nogle dele af sæsonen, og i Arktis i andre dele af sæsonen, siger Birgit Sølling Olsen, vicedirektør i Søfartsstyrelsen, der var en oplægsholderne på Rederiforeningens konference om sejlads i Arktis, som blev afholdt på Royal Arctic Lines domicil på Aalborg Havn i går.

Og det er en god idé, mener Royal Arctic Lines direktør Jens Andersen, der dog har et lille forbehold.

- Udfordringen bliver, om vi er i stand til at tiltrække tilstrækkelig mange lodser eller navigatører, der kan fylde positionen ud. Men princippet i det, synes vi er rigtigt godt, siger han.

Albatros Travel har også tidligere været ude med en kritik af, at hverken Grønland eller Danmark kan stille med det fornødne antal lodser, som den nye lov vil kræve. Fra Søfartsstyrelsens side er man imidlertid fortrøstningsfulde.

- Der findes jo en række kendtmænd, som kan uddanne sig til lodser, så vi er optimistiske med hensyn til, at det skal kunne lykkes, siger Birgit Sølling Olsen.

I den lovpakke, som skal behandles på forårssamlingen vil der også være krav til krydstogtrederier om isklasse, samt at de skal koordinere deres sejlads med andre skibe, som hurtigt vil kunne komme til undsætning i tilfælde af en ulykke.