Ombudsmanden siger nej til tilbagebetalingskrav

Kan en kommune kræve pengene tilbage for en borgers ophold på alkoholbehandlingscentret Qaqiffik, hvis borgerne falder i og inden for et år begynder at drikke igen? - Nej, siger Ombudsmanden i Grønland nu efter at have undersøgt sagen.
28. december 2010 16:28

Afgørelsen er truffet efter, at ombudsmanden har undersøgt flere kommuners praksis på området. Her er der flere eksempler på, at kommunen har forlangt, at misbrugsramte borgere selv må til lommerne, hvis de inden for et år udebliver fra den ordinerede deltagelse i AA-møder - AA står for Anonyme Alkoholikere - og begynder at drikke.

Men den går altså ikke, fastslår ombudsmanden. Ganske vist findes der ingen særregler om kommunernes bevilling af ophold på alkoholbehandlingscentre. Ombudsmanden slår imidlertid fast, at kommunens udgifter til borgeres ophold på behandlingscentre skal vurderes ud fra reglerne om offentlig hjælp. Og hverken de tidligere eller gældende regler for offentlig hjælp giver kommunerne mulighed for at fastsætte etgenerelt betalingskrav om at få pengene tilbage.