Ombudsmanden klar til at rykke Råstofdirektoratet

Ombudsmanden skruer nu bissen på over for Råstofdirektoratet, der har fået udsat en klagesag fra Greenpeace over afslag på aktindsigt i en række dokumenter omkring olie-beredskabet. Det sker samtidig med, at Greenpeace-aktivister i dag er trængt ind i Cairn Energys hovedkontor.
18. juli 2011 13:06

Dermed fortsætter organisationen sine bestræbelser for at få beredskabsplanerne i tilfælde af et eventuelt olieudslip herhjemme offentliggjort.

Cairn Energy har indtil nu afvist begrundet med, at beslutningen om at hemmeligholde planerne ligger hos Selvstyret. Her har man afvist at lægge planerne frem blandt andet fordi man frygter, at Greenpeace kunne finde på misbruge beredskabsplanen for at bremse olie-efterforskningen.

Men Ombudsmanden er samtidig i gang med at behandle en klage fra Greenpeace over afslag på aktindsigt i en række dokumenter omkring netop beredskabet.

Her har Råstofdirektoratet trukket i nødbremsen og bedt om udsættelse på grund af presserende opgaver og ferie, men men nu går den ikke meget længere, lyder det i dag fra Ombudsmanden, der henvendte sig til direktoratet den 11. juni.

Vera Leth har samtidig med henvisning til loven om offentlighed i forvaltningen understreget overfor direktoratet, at svaret ikke må nedprioriteres i forhold til andre arbejdsopgaver.

- Så jeg har bedt direktoratet om at svare på, hvornår vi så kan forvente at få et svar på min høring, siger hun.

Det betyder, at Vera Leth og hendes håndgangne folk formentlig inden for de nærmeste dage sætter en rykker procedure igang. Reagerer Råstofdirektoratet ikke på rykkerne eller bliver ved med at forhale svaret, så har ombudsmanden flere muligheder for at få skred i processen.

Og de spænder vidt. Lige fra en samtale med den ansvarlige Naalakkersuisoq. I det her tilfælde Ove Karl Berthelsen. Hjælper det heller ikke kan der ske en henvendelse til Naalakkersuisut og Inatsisartut. Men så går der en helt anden procedure igang, forklarer Vera Leth.

- Så kommer Inatisisartut ind i billedet via Lovudvalget, der er ressortudvalg for ombudmandsinstitutionen, tilføjer hun.

Men så langt regner Vera Leth ikke med, at det vil komme med Råstofdirektoratet. Hun forventer et hurtigt svar fra direktoratet nu. Så er spørgsmålet, hvor hurtig hun kan træffe en afgørelse i sagen:

- Det kommer helt an på karakteren af direktoratets svar. Om det giver anledning til at stille yderligere spørgsmål og eventuelt gennemgå de mange dokumenter, der er formentlig er knyttet til beredskabsdelen af aftalerne med oliinteressenterne. Derfor er vi nødt til at få høringssvaret fra Råstofdirektoratet, før vi kan vurdere sagen og se om den giver anledning til yderligere spørgsmål til parterne. Derfor kan jeg ikke give noget bud lige nu på, hvornår der kan foreligge en afgørelse om Greenpeace og offentlighedens indsigt i beredskabsplanerne, lyder det fra Vera Leth.