Ombudsmanden kigger Formandens departement i kortene

Den ualmindeligt store polemik omkring både fyrings- og ansættelsessager i Selvstyret har affødt en meget stor mængde begæringer om aktindsigt, og det har Formandens departement ikke altid håndteret efter lovgivningen. Der har været store overskridelser af tidsfrister, og der har været rygter om manglende vilje til at give aktindsigt.
Skrevet af Peter Troelsen
24. september 2013 09:05

Det har nu fået Landstingets ombudsmand til, af egen drift, at kigge departementets behandling af sager om aktindsigt efter i sømmene. Baggrunden for det er bl.a. ombudsmandens gennemlæsning af den ikke uvildige advokatundersøgelse fra Malling & Hansen Dam. Her har ombudsmanden konstateret flere fejl i sagsbehandlingen.

-Jeg finder det, på baggrund heraf, rigtigst at foretage en undersøgelse af Formandens Departements generelle håndtering af sådanne sager. Undersøgelsen vil foregå ved, at jeg udtager et antal sager med henblik på at vurdere, om disse er blevet behandlet i overensstemmelse med de regler, der gælder for den offentlige forvaltning, herunder offentlighedsloven og sagsbehandlingsloven, skriver Landstingets ombudsmand Vera Leth i en pressemeddelelse.

Da der er forholdsvis mange sager at gennemse for ombudsmanden, kan man ikke på nuværende tidspunkt sige noget om, hvornår undersøgelsen er afsluttet.

Landstingets Ombudsmand har desuden besluttet at indlede en undersøgelse af spørgsmålet om offentliggørelse af føromtalte advokatudredning. Der har været rejst tvivl om den juridiske holdbarhed af offentliggørelsen.