Ombudsmand bakker op og skælder ud i Greenpeace-sag

Inatsisartuts Ombudsmand har truffet afgørelse i miljøorganisatonen Greenpeace Nordens klagesag mod Selvstyrets Råstofdirektorat, der sidste år i forbindelse med olieselskabet Cairns efterforskningsboringer ved Vestgrønland afviste at give organisationen aktindsigt i beredskabsplanerne ved et eventuelt olieudslip.
18. april 2012 11:17

Samtidig sagde Råstofdirektoratet også nej til at Greenpeace aktindsigt i en dokumenter vedrørende Cairn Energy's garantistillelser overfor Selvstyret samt en række analyseresultater fra prøveboringerne.

Nu fastslår en meget omfattende og juridisk kompliceret afgørelser på 188 sider, at Råstofdirektoratets afslag på aktindsigt til miljøorganisationen stort set var berettiget. Men samtidig falder der drøje verbale hug til Råstofdirektoratet for en en række kritisable fejl i sagsbehandlingen.

Og det dækker over fejl i forkert anvendelse af loven om offentlighed i forvaltningen, mangelfulde begrundelser, alt for mange forkerte fortrolighedstilsagn overfor olieselskaberne og så en alt, alt for lang sagsbehandlingstid.

Ombudsmandens afgørelse indebærer nu en række næser til Råstofdirektoratet om at respektere offentlighedsloven, bruge den rigtigt og overholde tidsfristerne. Og samtidig må Råstofdirektoratet undlade at give licensindehaverne fortolighedstilsagn i videre omfang, end direktoratet rent faktisk har hjemmel i lovgivningen til, som det direkte hedder.

Råstofdirektoratet må ventes at genoptage korrekt behandling af Greenpeaces ansøgninger om aktindsigt, fremgår det af ombudsmanden omfattende juridiske afgørelse. Siden sagens indledning har Selvstyret dog valgt at offentlige størstedelen af Cairn Energys beredskabsplaner fra sidste års boresæson.