Olympisk fiskeri har spillet fallit

Organisationer og oppositionen giver det olympiske fiskeri dumpe karakter, nu hvor det er en kendsgerning at jollerne må indstille fiskeriet efter hellefisk resten af året. Et kvotesystem for joller er vejen frem, siger de.
Skrevet af Noah Mølgaard
27. juli 2012 12:37

Fiskeriets organisationer KNAPK og Grønlands Arbejdsgiverforening (GA) skrev en fælles appel til Naalakkersuit i marts, da de kunne se at de nye regler for fiskeriet efter hellefisk og ikke mindst det olympiske fiskeri – som også kaldes først til mølle princippet – ville gå galt. Nu står jollefiskerne i Diskobugten uden kvote for resten af året, og inden længe har jollefiskerne i Uummannaq og Upernavik også fisket kvoten  op.

Både KNAPK og GA krævede indførelsen af de nye regler udskudt til 2014.

- Der er for mange ubesvarede spørgsmål, som vi krævede svar på inden indførelsen af de nye regler. Men nu kan vi se, hvad der sker, hvis man åbner fiskeriet til først til mølle fiskeri. Fiskerne fisker selvfølgelig så meget som muligt og forventer, at kvoten bliver sat op, når den er fisket op, siger direktør i KNAPK Petrus Biilmann til KNR.

Samme forundren er  at spore hos GA, der også undrer sig over at Naalakkersuisut valgte at overhøre organisationernes advarsel.

- Det, der sker i Diskobugten, viser blot, hvor dårlig forvaltningen er. Vi har sammen med KNAPK foreslået at jollerne også bør have kvoter ligesom større fartøjer, så de kan fordele deres fiskeri til hele året, siger konsulent i GA Bent Sørensen til KNAPK.

GA peger blandt andet på muligheden for at indføre geografiske kvoter, der vil sikre de lokale fisker i forvaltningsområder fortrinsret til resurser i deres fiskeområder. Mange fiskere fra kysten har taget turen til Diskobugten, der på grund af konkurrence har højere indhandlingspriser.

Nu er kvoten for i år fisket op for jollefiskerne i Diskobugten og de må vente til næste år, inden de atter kan sætte deres fiskegrej ud.

- Vi må se, at et kvotesystem er eneste vej, lyder det fra KNAPK og GA.

Siumut kræver også at Naalakkersuisut træder i karakter og opfordrer til, at der bliver fundet en løsning i tæt samarbejde med organisationerne. Siumut vil komme med et løsningsforslag til Inatsisartuts efterårssamling.

Men KNAPK har ikke store forventninger til, at der vil komme indrømmelser fra Naalakkersuisut.

- Vi har set, hvor lidt Naalakkersuisut har lyttet til fiskeriets organisationer i forbindelse med indførelsen af de nye regler. Vi kan kun håbe på, at de vil lytte mere til os næste gang, siger Petrus Biilmann.